x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UniCredit: Investiţiile străine în România ar putea fi afectate de alegeri şi incertitudini

UniCredit: Investiţiile străine în România ar putea fi afectate de alegeri şi incertitudini

19 Ian 2012   •   16:43

Investitiile straine directe in Romania ar putea fi afectate in acest an de aversiunea fata de risc a investitorilor, precum si de incertitudinile legate de rezultatul alegerilor, potrivit unui raport al UniCredit privind perspectivele sectorului bancar din Europa Centrala si de Est.

"Revenirea treptata a cresterii economice este incetinita de cererea externa slaba si de intrarile lente de fonduri, problema care va persista in urmatorii ani", se arata in raport.

In primele zece luni din 2011, investitiile straine directe au scazut cu 43,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 1,3 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Investitiile straine directe au scazut sever in ultimii ani, de la 9,5 miliarde de euro in 2008 la 3,5 miliade euro in 2009 si 2,2 miliarde de euro in 2010.

Investitiile de portofoliu reprezinta principala forma de plasamente efectuate de investitorii straini, care s-au ridicat in primele zece luni la 2,7 miliarde de euro.

Cu ochii pe fondurile europene
Banca noteaza ca intrarile de fonduri urmeaza sa fie dominate de fondurile europene si investitiile de portofoliu, cu conditia cresterii gradului de absorbtie in primul caz si ca apetitul pentru risc si randamentele pentru lei sa nu inregistreze scaderi semnificative.

Pentru acest an, Romania are ca tinta o crestere economica de 1,8%-2,3% si un deficit bugetar de 1,9% din PIB.

UniCredit a mentinut estimarea unei cresteri economice de 1,4% pentru acest an si anticipeaza ca deficitul bugetar va scadea la 2,5% din PIB in acest an, nivel care se va pastra si in 2013, dupa ce s-a contractat la circa 4,4% in 2011.

Romania ar putea lua bani de la FMI, daca finantarea externa devine scumpa
Tara noastra ar putea fi nevoita sa traga bani din actualul program stand-by de tip preventiv, de 5 miliarde de euro, daca finantarea pe piata externa va fi prea scumpa in prima jumatate a acestui an, mai scrie banca in raport.

"In legea bugetului pe 2012, Guvernul afirma ca intentioneaza sa utilizeze fonduri de la Banca Mondiala. Noi credem ca Guvernul ar putea trage fonduri din cele 5 miliarde de euro puse la dispozitie prin acordul stand-by incheiat cu FMI (acordul de tip preventiv incheiat cu FMI si Comisia Europeana - n.r.) daca imprumuturile externe se dovedesc a fi prea scumpe in prima jumatate a anului 2012", se arata intr-o nota.

×
Subiecte în articol: raport unicredit investiţiile străine