x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Unificarea patronatelor

Unificarea patronatelor

de Eugenia Mihalcea    |    26 Iul 2005   •   00:00
Unificarea patronatelor

Cezar Coraci, noul presedinte al UGIR, are planuri ambitioase: o miscare patronala puternica, depolitizata si care sa joace un rol important in integrarea europeana a industriei romanesti.

Noua conducere a UGIR-1903 va adopta un sistem de functionare cu caracter confederal, dupa cum a anuntat ieri noul presedinte, Cezar Coraci, ales in cadrul Adunarii Generale Extraordinare din 22-23 iulie 2005, in locul lui Ovidiu Tender. Acesta a mentionat ca principiul de conducere nu va mai fi unul individual, ci de administrare colectiva, iar cele mai importante atributii, dupa Adunarea Generala a Actionarilor, vor reveni Comitetului Director din care fac parte presedintii de federatii, cei ai Comisiei de Dialog Social si reprezentanti ai filialelor teritoriale.

SISTEMUL. Presedintele Uniunii trebuie sa fie membru al Comitetului Director si va avea un mandat de un an, urmatorul vizat fiind actualul prim-vicepresedinte Marius Opran, urmat de Irina Manole, care detine in prezent aceeasi functie. Directorul general al UGIR-1903, Stelian Dorobantu, a apreciat ca numai 40%-45% din societatile comerciale romanesti fac parte din patronate, restul fiind nehotarate, ceea ce reprezinta o mare pierdere. "Dorim o dezvoltare rapida a sistemului patronal din Romania. Acum rolul acestuia este slab, usor decorativ. Vrem depolitizarea miscarilor patronale, unificarea lor si modernizarea confederatiei dupa modele europene", a precizat Dorobantu.
De asemenea, Uniunea intentioneaza sa devina membru cu drepturi depline intr-una din organizatiile patronale europene recunoscute oficial de Comisia Europeana ca parteneri de dialog social. Confederatia patronala UGIR-1903 cuprinde peste 80 de organizatii patronale sectoriale si are filiale in toate cele 42 de judete.

×
Subiecte în articol: economic