x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Uniunea Europeană face lumină în contractele “băieţilor deştepţi” din energie

Uniunea Europeană face lumină în contractele “băieţilor deştepţi” din energie

de Daniel Ionaşcu    |    10 Oct 2011   •   14:06
Uniunea Europeană face lumină în contractele “băieţilor deştepţi” din energie

Furnizorii de energie electrica sI gaze naturale vor fi obligati sa faca publice contractele si tranzactiile catre Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), potrivit unui regulament adoptat luni de UE si care va intra in vigoare la sfarsitul anului.

Potrivit unui comunicat al UE, preturile electricitatii pot fi influentate “cu usurinta' prin crearea unei false impresii in legatura cu disponibilitatea capacitatilor de productie si transport sau prin reducerea productiei. “Deoarece pana acum autoritatile de reglementare din statele membre nu au avut acces la toate datele privind tranzactiile transfrontaliere, a fost greu sa inteleaga ceea ce se intampla pe aceste piete si sa descopere efectiv abuzurile', potrivit UE.
“Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne", a declarat, intr-un comunicat, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger.

Comerciantii de energie vor putea raporta la ACER, fie direct, fie prin intermediul unei terte parti (de exemplu, un broker sau un sistem de raportare a tranzactiilor) date privind pretul, volumele, data si momentul efectuarii tranzactiei, numele vanzatorului, al cumparatorului si al beneficiarului. Pentru aceasta va fi elaborat un regulament de punere in aplicare.
Zilnic au loc in UE in domeniile energiei electrice sI gazleor peste 10.000 de tranzactii sI sunt implicate cateva sute de companii.

Principalul obiectiv al regulamentului este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei.
Regulamentul adoptat luni se va aplica tuturor tranzactiilor angro cu energie electrica si gaze din UE, inclusiv contractelor de transport al acestor produse pana la clienti, si prevede sanctiuni in cazul in care normele nu sunt respectate. Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an.

×