x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPC, judecata la Consiliul Concurentei

UPC, judecata la Consiliul Concurentei

de Gabi Golea    |    25 Noi 2006   •   00:00
UPC, judecata la Consiliul Concurentei

Reclamata la Consiliul Concurentei pentru majorari de preturi si abuzu-ri, UPC, cea mai mare companie de comunicatii prin cablu si satelit din Romania, va fi judecata la 5 decembrie.

Reclamata la Consiliul Concurentei pentru majorari de preturi si abuzuri, societatea UPC va fi judecata in decembrie. Firma care are profituri de cateva milioane de dolari ii externalizeaza catre actionarii din Olanda si Statele Unite.

Dupa achizitionarea companiei Astral Telecom, UPC Romania a devenit cea mai mare companie de comunicatii prin cablu si satelit, cu aproximativ 1.250.000 clienti. Un asemenea colos, condus de americanul Richard Anderson, a fost tinta mai multor reclamatii venite pe adresa Consiliului Concurentei.

TERMENE. UPC a fost reclamata ca majoreaza preturile si ca abuzeaza de pozitia de pe piata romaneasca. Una dintre metodele folosite este incheierea de contracte Triple Play, prin care abonatul plateste serviciile de CATV si internet si beneficiaza timp de un an de telefonie fixa gratuit, cu minute incluse. Dupa doar jumatate de an, UPC a modificat contractele si a transformat serviciul de telefonie intr-unul pe abonament. UPC sustine ca, potrivit contractului, valoarea abonamentului si cea a tarifelor pot fi modificate "in functie de evolutia ulterioara a costului de realizare a activitatilor care compun obiectul contractului". Cu alte cuvinte, UPC face totul pentru a castiga clienti, numai ca, dupa ce ii are sub contract, schimba regulile jocului. Iar consumatorul captiv trebuie sa inghita hapul.

FIRMA INVALUITA IN CEATA. UPC Romania si-a majorat la finele lui 2005 capitalul social cu aproximativ 84 milioane de euro, prin transformarea in actiuni a unei datorii catre compania UPC Romania Holding BV, inregistrata in Olanda. In urma operatiunii, UPC Romania Holding BV si-a majorat participarea de la 32% la 97,46%. Singurul actionar roman, Cable Vision of Romania SRL, mai detine doar 0,62% din UPC. Atunci cand vine vorba de imaginea societatii, UPC este prezentata de directorul Richard Anderson drept o investitie americana in Romania. Cercetand actionariatul, vedem ca singurele societati americane, UPC Romania INC si UIH Romania Ventures INC, au impreuna 0,40% din firma-mama.

CIFRE. Ciudatenii se intalnesc la datele de bilant contabil ale UPC. Daca in 2003 si 2004 firma a avut o cifra de afaceri de 6.416 miliarde de lei vechi, respectiv 8.802 miliarde, cu 490 de angajati, dupa absorbtia Astral Telecom, UPC si-a diminuat considerabil cifra de afaceri: 1.036 miliarde lei vechi, in conditiile in care numarul de angajati a ajuns la 638. Si profitul s-a redus drastic, de la 2.609 miliarde la 178 miliarde lei vechi. Chiar si in aceasta situatie amenda maxima pe care UPC o poate primi din partea Consiliului Concurentei va ajunge la suma de 103 miliarde de lei vechi.

ACTIONARIAT
  • UPC Romania Holding BV (Olanda) 97,46%
  • UPC Slovakia Holding BV (Olanda) 0,75%
  • UPC Romania INC (SUA) 0,02%
  • UIH Romania Ventures INC (SUA) 0,38%
  • Yomerwind Holding BV (OLanda) 0,74%
  • Cable Vision of Romania SRL (Romania) 0,62%
  • ×
    Subiecte în articol: economic romania