x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ursache si Luca negociaza Giurgiunav

Ursache si Luca negociaza Giurgiunav

16 Oct 2004   •   00:00

Pana la sfarsitul acestui an Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va trece in proprietate privata 28 de societati comerciale la care inca mai detine pachetul majoritar de actiuni.

CATALIN BUDESCU

AVAS mai are de privatizat sub 100 de societati comerciale. Dintre acestea, 28 se afla in diferite stadii de negociere cu diferiti investitori pentru trecerea in proprietate privata. Totodata, 401 firme la care statul e actionar minoritar se vand sau urmeaza sa fie vandute la Bursa. Dintre cele 28 de companii, 8 sunt societati comerciale mari si foarte mari, incluse in programele de privatizare PSAL I si PSAL II.

CELE MAI MARI. Una dintre cele mai importante societati care urmeaza sa fie vanduta de catre stat este Griro Bucuresti. AVAS negociaza contractul de vanzare-cumparare cu investitorul selectat dupa aplicarea grilei de punctaj, consortiul format din firmele Laminate SA Bucuresti, Relco SA Bucuresti si Dual Man SRL. In cazul societatii Uztel Ploiesti, institutia statului analizeaza documentele de participare depuse de catre PAS Uztel impreuna cu firma americana Array.

MIZAGIURGIU NAV. Societatea Giurgiu Nav este dorita de firma sindicalistilor din SNP, Petromservice, care, impreuna cu Asociatia PAS Giurgiunav, au depus documentele de cumparare la AVAS, institutia trecand la verificarea documentatiei. Cea mai dificila privatizare pentru aceasta toamna se anunta a fi compania Electroputere SA Craiova, pentru care nota de privatizare este in curs de finalizare, iar ofertele au inceput sa apara de la societati internationale ca Siemens, General Electric sau Bombardier. In cazul companiilor Grantmetal Bucuresti si Hidromecania Brasov, procesele de privatizare au fost reluate, nu acelasi lucru intamplandu-se cu firma Exfor Bucuresti unde a fost revocata oferta si societatea a fost introdusa in proces de lichidare judiciara. Ultima dintre cele 8 mari societati, si anume UVCP Turnu Magurele, a fost transferata la Ministerul Economiei si Comertului.

FORTE PROPRII. De asemenea, alte 20 de societati au fost incluse in programul de privatizare prin forte proprii ale AVAS, aflandu-se in diferite stadii de privatizare: 9 societati fiind deja in negociere de vanzare. Acestea sunt Fortpres CUG Cluj-Napoca pentru care s-a depus oferta finala si urmeaza negocierea clauzelor contractuale cu compania Industrialnai Soiuz Dombassa Donetk din Ucraina. Pentru Fepa Barlad AVAS a cerut ofertantilor, Contactoare Buzau si Consortiul format din Cover Design Bucuresti, Grup Energetic Tender Bucuresti si o persoana fizica, depunerea ofertelor finale imbunatatite si irevocabile. Aversa Bucuresti este ofertata de un consortiu strain (TM P Spa Termomeccanica - Pompe Italia impreuna cu Termomeccanica Spa) care a depus deja la AVAS o oferta concreta de cumparare a societatii. Totodata, societatile CNM Petromin Constanta, Metalurgica Vlahita, Atelierele Centrale Criscior, Silvania Forest Satu-Mare, Moldoplast Iasi, Reghin Mic SA si Soceram Bucuresti se afla foarte aproape de a-si schimba proprietarul - din statul roman intr-unul privat.

×
Subiecte în articol: economic bucuresti societati