x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vacanţe de criză cu trenul şi buget redus

Vacanţe de criză cu trenul şi buget redus

de Daniela Ivan    |    27 Iul 2009   •   00:00
Vacanţe de criză cu trenul şi buget redus
Sursa foto: /Reuters

Cu 249 de euro se poate călători oriunde în Europa cu un abonament valabil 10 zile, din care oricare cinci pot fi petrecute în tren. Tinerii sub 26 de ani plătesc 159 de euro, iar copiii până la 12 ani, numai 124,5 euro.



Trenul este o bună soluţie pentru cine doreşte să petreacă o perioadă mai mare de timp şi să viziteze mai multe ţări din Europa. Abonamentele internaţionale care pot fi cumpărate de la agenţiile CFR oferă perioade bine determinate, 10 zile, 22 de zile sau o lună, şi importante reduceri de preţ, dar şi avantajul unui număr de cinci, respectiv 10 sau un număr nelimitat de călătorii, cu orice tip de tren, pe orice rută, în acest interval de timp.


ABONAMENT DE 22 DE ZILE
Cu 359 de euro se poate călători oriunde în Europa, cu un abonament valabil 22 de zile, din care oricare 10 pot fi petrecute în tren. Tinerii sub 26 de ani plătesc 239 de euro, iar copiii până la 12 ani, numai 179,5 euro.

Facilitatea oferită de CFR dă posibilitatea călătorilor să opteze pentru vizitarea mai multor oraşe europene si­tuate la "o noapte distanţă". Toate trenurile au vagoane de dormit şi astfel se poate economisi costul cazării la hoteluri.

Pe acest princi­piu, se poate vizita, de exemplu, Viena, Bruxelles, Paris, Barcelona, Roma, Veneţia sau traversa Adriatica, în Grecia, cu o companie ma­ritimă, care intră în preţul abonamentului. Rutele sunt nelimitate şi fiecare turist poate să-şi aleagă varianta pe care o preferă. Avantajul este că din cele 22 de zile petrecute în Europa va mai trebui să plătească cazări numai pentru 12, restul le petrece în vagonul sau în cuşeta de dormit. Deplasarea dintre două oraşe aflate la mare distanţă, de exemplu Roma - Paris, se poate face la cuşetă contra a 40-50 de euro pentru două-trei persoane.

O SINGURĂ ŢARĂ
Cine vrea să cheltuiască mai puţin sau nu dispune de timp pentru a vizita toată Europa, poate alege un abonament valabil într-o singură ţară. Preţurile diferă de zona unde este încadrat statul respectiv. De exemplu, o zonă este Austria, Belgia şi Olanda, Grecia, Spania sau Elveţia. Aici preţul este de 139 de euro pentru un adult, 71 de euro pentru tineri sub 26 de ani şi de 54,5 euro pentru copii peste 12 ani, pentru maxim patru călătorii dintr-o lună. Mai multe amănunte pot fi obţinute de pe site-urile www.cfr.ro, unde se poate vedea împărţirea Europei pe zone CFR.

Odată asigurat transportul rămâne problema găsirii unor hoteluri ieftine unde se poate dormi în condiţii decente. Cele mai convenabile hoteluri sunt aşa numitele hostele. (www.hostelworld.com). Aici pot fi găsite camere cu preţuri cuprinse între  5-22 de euro de persoană pe noapte.

De exemplu, o cameră cu două paturi la un astfel de hotel situat lângă gara centrală Termini din Roma ajunge la 21 de euro de persoană, are însă baie proprie. Există hoteluri cu preţuri similare în toate marile oraşe europene. Veneţia despre care se ştie că este unul dintre cele mai scumpe oraşe turistice oferă şi ea cazări avantajoase.

În plus, în Lido di Jesolo, staţiune pe malul mării Adriatice aflată la numai zece minute de mers cu transportul public pe apă de Veneţia se găsesc cazări cu 30-50 de euro/noapte de persoană în condiţiile în care în Veneţia nu există cameră mai ieftină de 100 de euro/persoană/noapte.

×
Subiecte în articol: economic tren vacanta turism economie