x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vâlcov: Renunţarea la taxa pe lăcomie prin eliminarea ROBOR

Vâlcov: Renunţarea la taxa pe lăcomie prin eliminarea ROBOR

de Cristian Anton    |    05 Feb 2019   •   09:56
Vâlcov: Renunţarea la taxa pe lăcomie prin eliminarea ROBOR

Guvernul va renunţa la taxa pe lăcomie dacă Banca Naţională a României (BNR) va elimina indicele ROBOR sau măcar va modifica formula de calcul a acesteia, a declarat consilierul guvernamental Darius Vâlcov pentru Bloomberg. Vâlcov consideră „o cale uşoară” de rezolvare a tensiunilor pe această temă demersul BNR de a face ROBOR inofensivă.

„Sper să obținem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau poate chiar o eliminare a acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne pentru dobânzile de pe piața interbancară fără a avea nevoie de acordul Parlamentului”, a declarat Vâlcov. „Toți cei care stabilesc rata dobânzii trebuie să schimbe formulei utilizate pentru a calcula așa-numita rată interbancară Robor sau să o elimine împreună. Asta va pune capăt unei situații în care băncile își împrumută reciproc la costuri nejustificat de mici”, a spus Valcov. Soluția propusă este o abordare neașteptată a guvernului, care a înfruntat banca centrală în ultima lună de la aprobarea taxei pe lăcomie care a speriat investitorii, susţine Bloomberg.

Schimbare de atitudine

Vâlcov a mai avut o schimbare a atitudinii atunci când, după ce guvernul a acuzat banca centrală că nu a reușit să protejeze leul în timp ce acesta a coborât la un nivel scăzut față de euro, a spus că BNR încearcă să protejeze moneda de efectele negative. La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care introduce taxe noi în mai multe sectoare al economiei, inclusiv în sectorul bancar.

OUG 114 taxează activele băncilor atunci când media trimestrială a ROBOR depășește pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv în funcție de ROBOR.

Bancherii au avertizat că taxa pe active bancare este nesustenabilă și că va avea efecte asupra întregii economii

Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) a decis înfiinţarea un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai BNR, pe tema taxei pe lăcomie. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

 

 

 

×