x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valute - Euro ingenunchează moneda americană

Valute - Euro ingenunchează moneda americană

de Vali Blanaru    |    28 Apr 2007   •   00:00

Dolarul a scăzut ieri la un nivel minim absolut in raport cu euro. Vinovată de evoluţia pieţei valutare este creşterea economică a SUA pe primul trimestru mult sub aşteptările analiştilor.

Economia americană a consemnat in primul trimestru un avans de 1,3%, cel mai redus ritm din ultimii patru ani, fiind afectată de scăderea exporturilor şi a investiţiilor imobiliare. Dolarul a coborat la nivelul minim record de 1,3683 unităţi pentru un euro, de la cotaţia anterioară de 1,365 unităţi pentru un euro. De asemenea, moneda americană a fost cotată in scădere la 119,1 yeni pe unitate, de la 119,25 yeni. Analiştii se aşteaptă ca Fed să reducă dobanda de referinţă, pentru a susţine dezvoltarea economiei americane.

CREŞTE EURO. Piaţa valutară internă a reacţionat atipic. Dolarul american a avut o revenire de 0,88 bani şi a urcat la 2,4402 lei. In schimb, cotaţia euro a inregistrat fluctuaţii spectaculoase. Dimineaţă, cursul a atins un nou minim al ultimilor patru ani şi jumătate, de 3,3 lei/euro, evoluţie susţinută de dobanzile ridicate de pe piaţa monetară, care au atins maxime de 60% la scadenţele de o zi. Cotaţiile au inceput apoi să urce brusc, pe fondul unor ordine masive de cumpărare de valută. Leul s-a depreciat cu patru bani pană la nivelul de 3,3400 unităţi. Dealerii au comentat că BNR a intrat pe piaţă, deşi banca centrală a negat speculaţiile. Leul a revenit la 3,3150/euro in partea a doua a şedinţei valutare. La inchiderea pieţei, băncile cotau euro la 3,3150 - 3,3170 lei, in urcare cu circa 1,2 bani faţă de ziua precedentă.

×
Subiecte în articol: economic