x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vamile se bat in controale si confiscari

Vamile se bat in controale si confiscari

27 Oct 2004   •   00:00

Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a incasat, in primele 9 luni ale acestui an, din TVA, accize, taxe vamale si alte drepturi vamale aproximativ 106.976 miliarde lei, cu 28,5% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2003.

CATALIN BUDESCU

Conform ultimul bilant al institutiei, la care au participat seful ANV, Tudor Tanasescu, si directorii celor 10 directii regionale vamale, in perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2004, organele vamale romane au incheiat un numar de 49.351 acte constatatoare, in urma carora au fost recuperate la bugetul statului 1.755 miliarde lei. De asemenea, s-au efectuat confiscari de bunuri diferite, in valoare de 170 miliarde lei, din care 104 miliarde lei de la persoane fizice si 66 miliarde lei de la persoane juridice.

ELECTRONICE SI ELECTROCASNICE. Facand o clasificare a bunurilor confiscate atat de la persoane fizice, cat si de la persoane juridice, pe primul loc se situeaza produsele electronice si electrocasnice (36,5 miliarde lei), urmate de tigari (31 miliarde lei), pe locul trei situandu-se bijuteriile (19 miliarde lei). Printre problemele cu care se confrunta regionalele vamale se numara si abaterile disciplinare ale unora dintre vamesi, descoperite in urma controalelor efectuate de catre Serviciul Verificari Interne din cadrul ANV. Ca urmare a acestor abateri si a neindeplinirii corecte a sarcinilor de serviciu, au fost aplicate 43 de sanctiuni, la acestea adaugandu-se 6 suspendari din functie in urma trimiterii persoanelor in judecata. Totodata, au fost efectuate 28 de rotiri de personal cu functii de conducere, dintre care 20 de sefi de birouri vamale.

×
Subiecte în articol: economic miliarde