x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vânătoarea de bugetari continuă cu Ministerul Agriculturii

Vânătoarea de bugetari continuă cu Ministerul Agriculturii

de Dan Straut    |    13 Ian 2020   •   09:53
Vânătoarea de bugetari continuă cu Ministerul Agriculturii

După valul de concedieri din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), anunţate recent de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, acum a venit rândul Ministerului Agriculturii: ministrul Adrian Oros a anunţat, ieri, că urmează să fie reduse 15% din posturile din minister şi din instituţiile subordonate. Dacă la ANAF sunt preconizate mai puţin de 2.000 de concedieri, la Ministerul Agriculturii s-ar putea reduce peste 2.100 de posturi.

 

„Suntem într-un proces de evaluare a întregului personal din Ministerul Agriculturii şi din instituţiile din subordine. În opinia noastră, cel puţin 15% din aceste posturi vor fi reduse. Sunt locuri unde procentul va fi mai mare, dar şi locuri unde va trebui să angajăm oameni, unde capacitatea lor administrativă este scăzută”, a spus ministrul Adrian Oros într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca. „În aparatul propriu avem 708 angajaţi, iar în total, la toate instituţiile şi agenţiile din subordine, avem 14.239 de angajaţi”, a precizat oficialul. 15% din acest total înseamnă 2.135 de posibile disponibilizări.

De cealaltă parte, reorganizarea ANAF vizează eliminarea a 150 de posturi de conducere şi a aproape 2.000 de posturi din structură, potrivit ministrului Finanțelor. „Odată cu informatizarea instituţiei, nu va mai fi nevoie de atât de mult personal”, a declarat, săptămâna trecută, Florin Cîţu.

 

Agenţiile agricole, în vizor

La Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) „au fost zeci şi sute de transferuri de la entităţi private, fără concurs, foarte mulţi dintre angajaţi neavând nicio legătură cu activitatea care trebuia desfăşurată. Am găsit şi coafeze, şi tot felul de 'specialişti' angajaţi şi mulţi miliţieni, transferaţi de la firme private, cazuri de meserii mai puţin obişnuite pentru activitatea în AFIR”, a spus ministrul Agriculturii, precizând că „toate aceste detaşări au încetat de la 1 ianuarie 2020”. De asemenea, la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) „este cel mai mare dezastru, pentru că „au fost primite cereri de despăgubiri pentru pagube produse peştilor în zone unde se cultiva rapiţă”.

Reamintim că, la sfârşitul anului trecut, reprezentanţii mediului de afaceri preconizau restructurări masive în aparatul administrativ al statului, ca principală soluţie pentru reducerea deficitului bugetar cu care se va confrunta România în 2020 şi 2021.

 

Principalele măsuri de austeritate ale Guvernului vizează pensiile speciale, salarizarea unitară şi disponibilizarea masivă de bugetari.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunţă concedierea a 15% din aparatul propriu al ministerului şi din agenţiile agricole

×
Subiecte în articol: Adrian Oros