x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vântul naţionalizării bate în Europa

Vântul naţionalizării bate în Europa

30 Sep 2008   •   00:00
Vântul naţionalizării bate în Europa

Mai multe state europene au naţionalizat ieri Fortis, autorităţile din Marea Britanie au preluat Bradford & Bingley, în vreme ce peste Ocean, Citigroup înghite Wachovia, asistată de autorităţile SUA.



Mai multe state europene au naţionalizat ieri Fortis, autorităţile din Marea Britanie au preluat Bradford & Bingley, în vreme ce peste Ocean, Citigroup înghite Wachovia, asistată de autorităţile SUA.

Furtuna de pe pieţele financiare a determinat guvernele Olandei, Belgiei şi Luxemburgului să preia, după model american, Fortis cea de-a 24-a companie din lume după activele de 1.020 miliarde de dolari. La consultări a participat şi Jean Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE). Spre deosebire de naţionalizările din SUA – Fannie Mae, Freddie Mac, AIG –, preluarea Fortis în curtea statelor din Benelux se face parţial. Cele trei state vor furniza fonduri totale de 11,2 miliarde de euro pentru salvarea companiei, în timp ce banca va vinde activele ABN AMRO Olanda, exact cele care au provocat scăderea de peste trei ori a capitalizării, pe lângă pierderile financiare aduse. Fiecare stat preia 49% din acţiunile băncilor Fortis din cele trei ţări, însă preţul este diferit. Belgia va pompa 4,7 miliarde de euro, Olanda va face o infuzie de 4 miliarde de euro, în vreme ce Luxemburg va da 2,5 miliarde de euro.
Deşi preţul de închidere era vineri de 5,2 euro pentru o acţiune, banca franceză BNP Paribas oferise numai 1,6 euro pe un titlu, şi totuşi tranzacţia nu a avut loc, deoarece grupul parizian dorea garanţii guvernamentale pentru acoperirea pierderilor viitoare ale companiei. Preluarea activelor olandeze ale Fortis de ING, aşa cum spun surse citate de Reuters, ar putea crea probleme în domeniul concurenţei, deoarece grupul ar domina piaţa olandeză de retail bancar.


Vîndută pe nimic

În acelaşi timp în Marea Britanie, statul a naţionalizat banca Bradford & Bingley după ce acţiunile sale au scăzut vertiginos şi au făcut ca întreaga bancă să valoreze doar 378,7 milioane de euro. În primăvară, statul britanic a mai naţionalizat şi Northern Rock. Reţeaua de 200 de sucursale şi depozitele de retail ale sale au fost cumpărate de grupul spaniol Banco Santander pentru numai 400 de milioane de euro. Concernul iberic va achiziţiona cele 2,7 milioane de conturi de economii care conţin 26,5 miliarde de euro ale băncii naţionalizate. Momentan, marca Bradford & Bingley va fi menţinută, dar conturile vor fi transferate către Abbey, o bancă achiziţionată de Santander acum patru ani. Ibericii au mai preluat în luna iulie şi activele Alliance&Leicester, bancă specializată pe credite ipotecare. Guvernul va prelua portofoliul de credite în valoare de 63,1 miliarde de euro al Bradford & Bingley. Autorităţile de la Londra au mai intermediat în cursul acestei luni şi preluarea HBOS, cel mai mare creditor pe segmentul creditelor ipotecare de către concurentul Lloyds TSB pentru 15,4 miliarde de euro. În SUA, Citigroup va înghiţi Wachovia într-o afacere asistată de statul american. Citigroup va absorbi pierderi de 42 de miliarde de dolari în afacere, restul fiind acoperit de Guvern prin
Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC). De la 10 dolari, cât valora o acţiune a Wachovia la finele şedinţei de vineri, titlurile s-au deteriorat până la 91 de cenţi la cotaţiile de ieri.


Urmează Dexia şi Commerzbank

Dificultăţile sectorului financiar au făcut ca bursele europene să piardă peste 3% în şedinţa de ieri. Principalul concurent al Fortis, banca belgiană Dexia a picat ieri cu 23%, după ce presa a anunţat că banca a lansat o majorare de capital de urgenţă în urma naţionalizării parţiale a Fortis. Grupul german Commerzbank a scăzut cu 23%, în vreme ce concernul Hypo Real Estate s-a prăbuşit cu 60% după ce a deschis o linie de credit garantat de 35 de miliarde de euro de la un consorţiu de bănci. De asemenea, titlurile Royal Bank of Scotland, UBS, Banco Santander, Barclays, UniCredit şi BNP Paribas au pierdut între 3% şi 11,6%. Naţionalizarea Fortis a produs o undă de şoc care a afectat şi titlurile asigurătorului Ping An, a doua companie de profil din China, ale cărui acţiuni au picat cu circa 10%, pe fondul îngrijorărilor că grupul va avea pierderi peste aşteptări din cauza deţinerii de 5% la Fortis.


BVB în cădere

Bursa de Valori Bucureşti a scăzut şi ea urmând trendul şi a scăzut cu 3,08%.
Spre deosebire de săptămâna trecută, când Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) scădeau mult mai abrupt faţă de media bursei, ieri, cele cinci SIF-uri
au scăzut doar cu 0,36%.
Două companii, Casa de Bucovina şi VAE Apcarom au înregistrat maximul de pierdere permis într-o zi, de 15%, în vreme ce titlurile Uztel au înregistrat un declin asemănător, de 14,6%. Alumil a pierdut 9,67%, iar acţiunile Alro s-au ieftinit cu 8%. Dintre acţiunile băncilor listate, BRD a scăzut cu 4,8%, Erste s-a ieftinit cu 3,5%, Banca Transilvania a câştigat 0,38%, iar Banca Carpatica a urcat cu 0,47%. Cele mai mari creşteri, de 3,98% şi 3,17%, au fost înregistrate de Broker Cluj şi, respectiv, Petrolexportimport.

×
Subiecte în articol: economic miliarde bancă fortis