x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veniturile fiscale au intrat pe minus

Veniturile fiscale au intrat pe minus

de Daniela Ivan    |    02 Mai 2018   •   13:30
Veniturile fiscale au intrat pe minus
Sursa foto: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO

În numai trei luni, deficitul bugetar din acest an a trecut de 4,5 miliarde de lei, circa un miliard de euro, în condiţiile în care anul trecut aveam un excedent de 1,5 miliarde de lei iar în 2016 eram pe plus cu 3 miliarde de lei. Creşterea economică de 7% nu se regăseşte deloc în reducerea deficitului având în vedere că veniturile totale cresc mult mai puţin decât cheltuielile. În plus, veniturile fiscale sunt în scădere.

 

Datele prezentate de Ministerul Finanţelor Publice arată că veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 66,4 miliarde de lei sunt cu 11,5% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Dacă în trimestul unu al anului trecut, bugetul a adunat venituri totale de 59,5 miliarde de lei, în aceiaşi periadă din 2018 acestea au ajuns la 66,37 miliarde de lei. Totuşi, lucrurile nu stau deloc aşa de bine cum sunt prezentate de minister. Veniturile fiscale, adică cele din taxe şi impozite au scăzut, paradoxal, având în vedere creşterea economică. Concret, veniturile din taxe şi impozite au fost de 36 miliarde de lei în primele trei luni de anul trecut şi au scăzut la 35,45 miliarde de lei în trimestrul 1 din 2018.

Ministerul Finanţelor spune  că s-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit cu 14,9% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. Însă şi  încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 3,3% , însă ministerul nu dă explicaţii şi pentru acestă situaţie.

În schimb, cheltuielile au crescut mult mai rapid decât încasările. Dacă în primele trei luni ale anului trecut cheltuielil au fost de 58 miliarde de lei, în perioada similară din acest an au urcat până la 70,835 miliarde de lei. Cea mai mare creştere a fost la cheltuielile de personal care au crescut de la 16 la 19 miliarde de lei şi la cele de investiţii care au urcat de la 1 la 4 miliarde de lei.

4,27 miliarde de lei este valoarea fondurilor venite de la UE în primele trei luni ale anului. Suma este cu 1,33 miliarde de lei mai mare decât în perioada similară a anului trecut

 

 Încasările din contribuţii sociale au crescut cu peste 31% pe fondul transferării contribuţiilor de la angajatori la angajat, spune Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor

 

×