x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Versace de China

Versace de China

21 Mai 2004   •   00:00

Puma, Givenchy, Channel, Gianni Versace, Tommy Hilfiger etc. - marci internationale arhicunoscute in toata lumea. Piata din Romania este invadata de produse contrafacute care poarta doar o eticheta cu numele acestor producatori celebri.

CATALIN BUDESCU

Dorinta de obtinere a unor profituri cat mai substantiale, cu minimum de efort, determina intreprinzatorii de toate categoriile sa caute noi metode de inducere in eroare a autoritatilor si a consumatorilor. La frontiera maritima a Romaniei au aparut o multime de produse contrafacute care provin din China. Deoarece poarta etichete ale uror firme celebre (Puma, Givenchy, Channel, Gianni Versace etc.) aceste produse contrafacute se vand la preturi mult mai mari decat valoarea reala.

TRASEE. Autoritatile au constatat existenta a trei rute principale, respectiv China-Romania-SUA, China-Romania si China-Romania-Republica Moldova. Mare parte insa din produsele contrafacute se opresc in magazinele si tarabele din tara noastra. Modul in care ajung acest marfuri pe piata a devenit aproape clasic. Astfel, in Portul Constanta ajung saptamanal containere provenind din China, incarcate cu diferite marfuri - incaltaminte sport, jachete, camasi etc. Concluzia trasa de controalele lucratorilor vamali si ale politistilor de frontiera este ca cea mai mare parte a produselor in cauza sunt susceptibile de a incalca un drept de proprietate intelectuala. Cu alte cuvinte, sunt contrafaceri.

STATISTICI. Autoritatea Vamala a aconfiscat 13.092 perechi incaltaminte care imitau produsele marcii Puma, precum si alte 4.000 produse de imbracaminte si accesorii pentru telefoane mobile, care imitau alte 20 marci internationale. Un alt caz recent, de acest gen, a fost inregistrat tot la biroul vamal Constanta Port, la un container, provenit din China, in interiorul lui fiind depistata incaltaminte sport (352 perechi care aveau aplicate de asemenea insemnele marcii Puma), destinata unei societati comerciale din Bucuresti.

Falsuri pentru America

La biroul vamal Constanta Port, in baza unor informatii, s-a realizat un supracontrol asupra unui container, provenind tot din China, avand insa ca destinatie finala, piata de desfacere din Statele Unite ale Americii. Cu aceasta ocazie au fost descoperite 164 bucati hanorace care aveau aplicate insemnele marcii Fendi, 295 geci cu eticheta marcii Polo, 145 bucati pulovere cu insemnele marcii Tommy Hilfiger, precum si 50 bucati camasi si 1.400 perechi sosete ce aveau aplicate marca Givenchy.

×
Subiecte în articol: economic