x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veşti bune pentru şoferi. Se ieftineşte benzina şi motorina

Veşti bune pentru şoferi. Se ieftineşte benzina şi motorina

de Daniela Ivan    |    30 Dec 2016   •   12:41
Veşti bune pentru şoferi. Se ieftineşte benzina şi motorina
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Carburanţii se vor ieftini din prima zi a noului an cu 50 de bani pe litru, în medie, după scăderea TVA şi eliminarea accizei suplimentare, au declarat reprezentaţii principalelor companii petroliere din piaţă. Introducerea noului Cod Fiscal va genera o scădere de aproximativ 10% a prețului carburanților.

Companiile petroliere lucrează la introducerea noului Cod Fiscal care, prin scăderea TVA-ului și a eliminării supraaccizei, va duce la o scădere a prețului carburanților cu 40-50 de bani pe litru. Astfel, șoferii vor cumpăra benzină și motorină mai ieftină cu aproximativ 10%.

Problema este că şoferii s-ar putea să nu se bucure prea mult timp de aceste reduceri. Scăderile de taxe ar putea fi parţial anulate de efectul creşterii barilului de petrol, care duce, la rândul său, la majorarea cotaţiilor produselor petroliere. Aceasta în condiţiile în care cotaţia ţiţeiului de tip Brent, de referinţă pe piaţa europeană, a depăşit zilele acestea 56 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel din 2016. Tot în defavoarea şoferilor este şi cursul de schimb leu/dolar. Cotaţia produselor petroliere este exprimată în dolari, monedă care a crescut puternic în ultimele luni, ajungând la cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Statul român a pierdut mulţi bani după introducerea supraacizei de 7 eurocenţi pe litru de carburant având în vedere că TIR-urile şi autocarele alimentau în Bulgaria sau Ungaria unde preţurile erau cu mult mai mici.

Pe piaţa românească a carburanţilor, lider este compania OMV Petrom, urmată de Rompetrol, Lukoil şi MOL.

 

România are acum cel mai mare preţ la carburanţi din toate ţările vecine.Un litru de benzină costă, în medie, 5,37 de lei, iar unul de motorină 5,35 lei. De 1 ianuarie 2017 preţul unui litru de benzină va coborî la 4,87 şi al motorinei la 4,85 de lei

 

×