x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veşti rele de la UE

Veşti rele de la UE

de Daniela Ivan    |    04 Mai 2009   •   00:00

Executivul Uniunii Europene prognozează că în acest an în România numărul şomerilor va creşte cu încă un punct procentual, salariile vor scadea cu 8,5%, inflaţia va creşte la 5,7%, iar economia se va contracta cu patru procente.

Comisia Europeană (CE) a revizuit în urcare prognoza de şomaj pentru România la 8%, de la 7% cât estimase în ianuarie că va fi şomajul în 2009. Executivul Uniunii Europene a apreciat că în urma frânării activităţii economice din România, rata şomajului va creşte în acest an la circa 8%, iar în 2010 va ajunge la 7,7%, cifre destul de mari dacă le comparăm cu minimul record de 5% înregistrat anul trecut.

Şi Guvernul român se aşteaptă la un val de şomeri, ministrul muncii, Marian Sârbu, a declarat recent că numărul celor fără loc de muncă va fi mai mare cu 200.000 - 300.000 de persoane faţă de estimarea iniţială, de 525.000 de şomeri. Pentru a veni în ajutorul oamenilor rămaşi fără loc de muncă Executivul a decis să extindă cu trei luni perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, iar angajatorul şi salariaţii vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe durata întreruperii temporare a activităţii, pentru un interval de trei luni.

SALARII REDUSE

CE a redus la 8,5% prognoza privind creşterea veniturilor angajaţilor din România în acest an, de la estimarea de 9% din luna ianuarie. Scăderea este semnificativă dacă avem în vedere că în 2008, veniturile angajaţilor au urcat cu 22%. Pe de altă parte, costul forţei de muncă la nivelul întregii economii va creşte în acest an cu 10,5%, faţă de 14,3% în 2008 şi o prognoză pe 2009 de 7% prezentată în ianuarie.

Anul viitor, costul forţei de muncă se va majora cu 8,1%, după o prognoză de 6,8% în ianuarie, potrivit datelor CE. Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează o scădere a salariului real cu 1,9% în acest an, cu o revenire abia în 2011, potrivit prognozei de primăvară a instituţiei, prezentată săptămâna trecută. CNP estimează că salariul mediu net va creşte în 2009 şi în 2010, la 1.328 lei şi, respectiv, 1.375 lei, comparativ cu valoarea de 1.280 lei înregistrată la finele anului trecut.

ECONOMIA SCADE

Concomitent, CE a redus şI estimările de creştere economică a României în 2009 şi 2010, la -4%, respectiv 0%, comparativ cu proiecţiile privind avansul PIB de 1,75% şi sub 2,5%, publicate în ianuarie. "Creşterea PIB-ului va deveni negativă în 2009, de aproximativ 4%. Diminuarea ratei de creştere a venitului disponibil al gospodăriilor şi condiţiile mai aspre de creditare vor reduce consumul populaţiei, în timp ce cheltuielile guvernamentale se anticipează că se vor contracta în urma unei ajustări fiscale semnificative. Contracţia puternică anticipată pentru formarea brută de capital fix va fi atenuată de majorarea investiţiilor publice, în contextul în care investiţiile finanţate de UE sunt prevăzute în bugetul actual", se arată în prognoza de primăvară a Executivului Uniunii Europene. CE anticipează o creştere economică zero în 2010.


"Exporturile nete îşi vor menţine contribuţia pozitivă la creşterea economică, fără a ţine seama de cererea redusă din zona euro. Prin urmare, creditarea externă netă se va reduce semnificativ de la 11,8% din PIB în 2008 la circa 6,5% în acest an şi la peste 5% din PIB în 2010", se arată în prognoza CE.


Executivul UE notează că autorităţile române au înaintat în martie o cerere Comisiei Europene pentru sprijinirea balanţei de plăţi, având în vedere dezechilibrele locale şi externe ridicate ale României şi efectele adverse ale turbulenţelor financiare globale asupra situaţiei economice şi financiare interne.

Totuşi, Comisia menţionează că asistenţa financiară pe care UE intenţionează să o acorde României va fi condiţionată de implementarea unui program cuprinzător de politici economice, care să cuprindă domeniul fiscal, sectorul financiar şi măsuri de reforme structurale.
"Acest scenariu macroeconomic constituie baza programului de asistenţă financiară pe termen mediu acordată României de UE ", se precizează în prognoza CE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează, de asemenea, pentru România o creştere economică negativă de 4,1% în acest an şi o creştere economică zero pentru 2010.

INFLAŢIE

Creşterea preţurilor va da şI ea bătăi de cap românilor în acest an. Comisia Europeană (CE) a revizuit în uşoară creştere prognoza pe 2009 de inflaţie medie anuală pentru România, de la 5,7%, cât estima în ianuarie, la 5,8%, potrivit datelor prezentate luni de Executivul Uniunii Europene. "Inflaţia s-a accelerat în prima parte a anului 2009, în principal din cauza deprecierii puternice a leului. În 2009 şi 2010, inflaţia este proiectată în scădere ca urmare a diminuării creşterilor salariale şi a preţurilor internaţionale. Până la finele anului 2009, ne aşteptăm ca inflaţia anuală să intre în ţinta băncii centrale de 3.5% +/- un punct procentual", se arată în raportul Comisiei Europene.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.
Prin înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

Comisia Naţională de Prognoză anticipează o creştere a preţurilor de consum de 4,5% pentru 2009 şi, respectiv, 3,5% pentru 2010.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, inflaţia lunară a scăzut în martie la 0,5%, de la 0,88% în februarie, iar rata anuală a coborât de la 6,89% la 6,71%.

×
Subiecte în articol: economic crestere