x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vezi care sunt paşii propuşi de George Soros pentru salvarea zonei euro

Vezi care sunt paşii propuşi de George Soros pentru salvarea zonei euro

25 Oct 2011   •   09:04
Vezi care sunt paşii propuşi de George Soros pentru salvarea zonei euro

Economistul si omul de afacaeri miliardar George Soros, presedintele Soros Fund Management, propune un plan in sapte pasi pentru salvarea zonei euro, potrivit Financial Times, citat de Agerpres.

1. Statele membre ale zonei euro trebuie sa fie de acord cu privire la necesitatea unui nou tratat care sa infiinteze un minister de finante comun in timp util. Ele vor trebui sa recurga la Banca Centrala Europeana pentru a coopera cu Fondul european de Stabilitate financiara, BCE urmand sa furnizeze lichiditati, iar Fondul sa accepte riscurile de solvabilitate.

2. In acest caz, FESF va fi folosit pentru a prelua obligatiunile Greciei, detinute de BCE si de catre Fondul Monetar International. Acest lucru va restabili cooperarea intre BCE si guvernele din zona euro si va permite o reducere voluntara si semnificativa a datoriilor Greciei, cu ajutorul FESF.

3. FESF va fi apoi utilizat pentru garantarea sistemului bancar si nu a obligatiunilor statelor. Recapitalizarea este amanata, insa ea va fi realizata in continuare la nivelul statelor atunci cand va fi cazul. Acest lucru este in conformitate cu pozitia germana si mai util pentru Franta decat o recapitalizare imediata.

4. In schimbul garantiei, marile bancile vot trebui sa respecte instructiunile BCE, care actioneaza in numele guvernelor. Cei care refuza nu vor mai beneficia de facilitatea 'discount window' /program de creditare de urgenta/ a BCE.

5. BCE va oferi instructiuni bancilor pentru a mentine liniile de creditare si portofoliile de credite in timp ce va stabili inspectori pentru a controla riscurile pe care bancile si le iau pe cont propriu. Astfel, se elimina una dintre sursele principale ale crizei actuale a creditelor si sunt reasigurate pietele financiare.

6. Pentru a rezolva cealalta problema majora - incapacitatea unor guverne de a imprumuta la rate ale dobanzii rezonabile - BCE va trebui sa reduca dobanda de refinantare, sa incurajeze aceste guverne sa emita certificate de trezorerie si sa stimuleze bancile sa isi pastreze lichiditatile sub forma acestor certificate in loc de depozite la BCE. [...] Astfel, se va permite unor tari precum Italia sa imprumute pe termen scurt, la costuri foarte reduse, in timp ce BCE nu va credita guverne si nu va tipari bani. Tarile creditoare pot impune in mod indirect disciplina Italiei, controland cat de mult se poate imprumuta Roma in acest fel.

7. Pietele vor fi impresionate de faptul ca autoritatile sunt unite si au fonduri suficiente la dispozitia lor. In curand Italia va putea sa imprumute de pe piata la preturi rezonabile. Bancile vor putea fi recapitalizate, iar statele din zona euro vor putea conveni asupra unei politici fiscale comune intr-o atmosfera mai calma.

×