x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Victor Ponta la România TV: "Nu privatizăm CE Oltenia doar de dragul privatizării"

Victor Ponta la România TV: "Nu privatizăm CE Oltenia doar de dragul privatizării"

29 Ian 2013   •   23:07
Victor Ponta la România TV: "Nu privatizăm CE Oltenia doar de dragul privatizării"
Sursa foto: Intact Images

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, la România TV, că Guvernul nu va privatiza Complexul Energetic Oltenia deoarece compania a intrat pe profit. În schimb, premierul a fost de acord, în discuţiile cu FMI, cu privatizarea unui pachet majoritar la CFR Marfă.

 
Premierul a precizat că subiectul privatizării CE Oltenia a fost abordat luni în discuţia avută cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional condusă de către Erik de Vrijer, însă partea română s-a opus privatizării: "Complexul Energetic Oltenia a trecut pe profit, are management privat şi a încheiat recent un acord de investiţii de un miliard de dolari cu o companie din China."
 
În schimb, partea română a fost de acord cu necesitatea privatizării CFR Marfă. "Am fost de acord cu privatizarea a 51% din acţiuni. Este o societate pe pierdere, la care statul nu are bani să investească. CFR Marfă e pe pierdere, CE Oltenia nu o privatizăm doar de dragul privatizării, iar cei de la FMI au înţeles acest lucru", a precizat Ponta.
 
În ce priveşte Oltchim, va fi declanşată o nouă procedură de privatizare, de data aceasta în alte condiţii "ca să nu vină toţi nebunii de la televizor". Ponta a spus că a discutat subiectul cu preşedintele Traian Băsescu şi s-a convenit ca Guvernul să prezinte în CSAT o nouă strategie de privatizare, în condiţii mai stricte, care să facă imposibil un nou scandal precum cel generat de Dan Diaconescu la Oltchim. 
 
"Se trece foarte clar că nu pot veni decât investitori cu o anumită cifră de afaceri, cu experienţă în domeniu şi cu capacitate financiară. Am vorbit cu preşedintele despre faptul că nu ne mai putem permite nebunia de atunci. Acel moment nu se mai repetă", a precizat Ponta.
 
Referindu-se la licitaţia de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română, Ponta a declarat că Guvernul va impune investitorilor care vor participa la licitaţie să depună o garanţie în valoare de două milioane euro, care va fi pierdută de cel care "va face circ cum am avut la Oltchim".

×
Subiecte în articol: privatizari acord fmi CFR marfa ce oltenia