x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viitorul Alro, în bătaia vântului

Viitorul Alro, în bătaia vântului

de Daniel Ionaşcu    |    05 Mar 2013   •   14:30
Viitorul Alro, în bătaia vântului
Poziţia Alro în România, ca prezenţă de piaţă şi investiţii, depinde de reducerea pe termen scurt a schemei de sprijin pentru energiile regenerabile, care induc costuri suplimentare, a declarat Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al companiei.

Alro a avut anul trecut o pierdere netă de 170 de milioane de lei, prima din istoria post-decembristă, în condiţiile în care costurile cu certificatele verzi au fost de 44 de milioane de dolari iar energia a fost mai scumpă, ca urmare a forţei majore declanşate de Hidroelectrica şi a renegocierii contractelor.

În acest an costurile urmează să crească din nou, cheltuielile suplimentare urmând a ajunge până la 66 de milioane de dolari pentru Alro. România are una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru energiile regenerabile din întreaga Europă, totalizând 10 miliarde de euro pe următorii 10 ani. Statul nu livrează direct aceşti bani, costurile fiind suportate de către consumatori. În acest moment costurile cu energia verde, scheme de sprijin pentru cogenerare şi certificatele de dioxid de carbon contorizează 15-20% din factura la energie.

Alro este cel mai mare consumator de energie din România, în condiţiile în care producerea aluminiului reprezintă cea mai energofagă industrie de pe planetă.

Pe de altă parte, reprezentanţii Alro au mai declarat că proiectul de construcţie a unei termocentrale de 250 MW pe gaze la Tulcea va fi tratat cu mai multă prudenţă, tot din cauza schemei de sprijin pentru regenerabile.

"Regenerabilele distorsionează competiţia şi piaţa"

Reprezentanţii producătorului au cerut eliminarea totală a subvenţiilor la energia regenerabilă, pe motiv că distorsionează piaţa. “Suntem de părere că producătorii de energie din surse regenerabile ar trebui să funcţioneze în condiţii de piaţă liberă” a declarat Marian Năstase.

"Suntem în zona de supravieţuire a industriei de aluminiu, în principal din cauza subvenţiilor pentru regenerabile, care distorsionează competiţia şi piaţa", a mai adăugal el.

Gheorge Dobra, directorul general al Alro, a adăugat că autorităţile ar trebui să acorde schemă de sprijin şi pentru companiile care investesc în reducerea poluării şi a consumului propriu de electricitate. Alro este deţinută de către grupul Vimetco, cotrolat de omul de afaceri rus Vitali Machitski, şi operează facilităţi de producţie la Slatina şi Tulcea.

Niţă vrea să excepteze industria

În România funcţionează în acest moment ferme eoliene de 1.600 MW, centrale fotovoltaice totalizând 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale de 452 MW. Se află în diverse stadii de construcţie ferme eoliene de 1.515 MW, microhidrocentrale de 108 MW, centrale pe biomasă de 47 MW şi centrale fotovoltaice de 324 MW.

Industria ar putea fi exceptată de la plata schemei de sprijin pentru energia verde ca parte a unui set de măsuri menit a atenua creşterea costurilor cu energia, declara recent Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. “Capacităţi industriale precum cele ale ArcelorMittal sau ale Alro, care sunt mari consumatori de energie, plătesc foarte mult pentru schema suport. Ei sunt mari angajatori. Nu ne permitem să le dăm cu piciorul pentru ca unii să căştige foarte mult”, a spus Niţă, într-un interviu.

Mechel deja a plecat

Deja grupul minier şi metalurgic rus Mechel s-a retras din România, vânzându-şi recent combinatele din ţara noastră pentru doar 230 de lei. Noul proprietar este este firma Invest Nikarom, deţinută de doi cetăţeni ruşi. Aceasta a intrat în posesia firmei combinatele Ductil Steel Buzău, Câmpia Turzii SA, Mechel Târgovişte SA, Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi Laminorul Brăila, care au împreună peste 6.000 de angajaţi. Anterior, grupul Mechel estima că societăţile sale din România vor face în acest an o pierdere de 60 de milioane de euro. Ruşii au motivat retragerea din România prin scăderea de preţuri la oţel şi a cererii scăzute de produse finite.

Mechel beneficia de energie de la traderul Energy Holding, care, în schimb, o prelua de la Hidroelectrica. Alro are un contract direct cu producătorul de stat, care a fost renegociat anul trecut. 

×
Subiecte în articol: energie regenerabila scumpiri subventii