x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viitorul suna bine - Vodafone cumpara Connex

Viitorul suna bine - Vodafone cumpara Connex

15 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Grupul britanic Vodafone a anuntat ieri ca va prelua de la compania canadiana Telesystems International Wireless 79% din capitalul operatorului roman MobiFon.

Gigantul Vodafone a cumparat Connex

Actionarii Vodafone au aprobat tranzactia de cumparare a actiunilor companiei romanesti de telefonie mobila Connex.
CRISTIAN IONITA

GSM. La orizont apare un nou investitor puternic pe piata romaneasca de telefonie mobila
Gigantul Vodafone a anuntat astazi, oficial, ca preia (prin intermediul subsidiarei sale Vodafone International Holdings B.V.), de la Telesystem International Wireless Inc., 79% din actiunile Mobifon SA (care opereaza in Romania sub brandul Connex). Participatia operatorului la capitalul social al Mobifon va deveni, in urma acestei achizitii, de 99%. Tranzactia este conditionata de aprobarea actionarilor Telesystem International Wireless. Operatorul roman de telefonie mobila a fost evaluat de experti la 3 miliarde de dolari.

COMPETITIE. Connex se lupta pentru intaietate cu cei de la Orange (fostul Dialog) inca de la inceputurile telefoniei GSM in Romania. Pana in prezent, "batalia" a ramas indecisa, numarul de clienti ai celor doua companii fiind aproape egal. La inceputul acestui an, ambele companii anuntau ca au fiecare in jur de cinci milioane de clienti romani. Lupta va fi continuata de Vodafone, fratele mai mare al Connex.

Pentru romanul de rand, asta ar putea insemna in viitorul apropiat oferte si mai atractive venite din partea celor doua companii. Sa nu uitam ca Orange si Connex au castigat de curand si cate o licenta romaneasca de telefonie 3G. Iar Zapp este deja prezent pe piata cu solutii pentru transferul de date de mare viteza pe telefonul mobil. Concurenta dintre cei trei ar putea duce si la niste preturi mai prietenoase pentru serviciile 3G, recunoscute pentru tarifele exorbitante practicate in intreaga lume.

ACTIONARII. Grupul canadian Telesystem International Wireless (TIW) detinea 79% din actiunile companiei Mobifon, operatorul Connex.

Saptamana trecuta, TIW confirma ca se afla in discutii cu compania britanica Vodafone privind vanzarea pachetelor de actiuni detinute la Connex si la operatorul ceh Oskar Mobil. Valoarea cestuia din urma era estimata la 1,2 miliarde de dolari.

Potrivit site-ului Vodafone, pentru cele doua companii, TIW va incasa 3,5 miliarde de dolari prin aceasta tranzactie.

Vodafone va prelua 79% din capitalul social al Mobifon si intreg capitalul social al companiei cehe Oskar Mobil AS.

VALOARE. Contractul include si datorii de 900 milioane de dolari ale celor doua companii est-europene, ceea ce va ridica valoarea totala a tranzactiei la 4,4 miliarde de dolari, cu 200 de milioane de dolari mai mult decat valoarea estimata de analisti pentru cele doua companii.

EXTINDERE
Gigantul britanic Vodafone a dat semne evidente ca este atras Europa de Est. Detine deja 20,1% din Connex, 20% din actiunile Polkomtel - Polonia si intreg paghetul de actiuni la Vodafone Hungary. De ieri, detine 99% din Connex si toate actiunile Oskar. TIW a vandut pachetele de actiuni ale unor companii de telefonie mobila din India si Brazilia. A inchis Dolphin Telecom, subsidiara sa din Marea Britanie, care a dat faliment in 2001.
×
Subiecte în articol: economic companii vodafone connex