x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vin bani pentru Romania

Vin bani pentru Romania

10 Feb 2004   •   00:00

In plina dezbatere privind suspendarea negocierilor de aderare cu Romania, Comisia Europeana propune, azi, alocarea a 9 miliarde de euro Romaniei si Bulgariei pentru primii 3 ani in calitate de membri ai UE, incepand din 2007.

Comisia Europeana va prezenta azi un pachet financiar de peste 9 miliarde de euro, destinat Romaniei si Bulgariei, in vederea completarii procesului de aderare. Pachetul, aflat in curs de adoptare, include subventiile agricole pentru primii 3 ani in Uniunea Europeana (UE) si ar urma sa fie deblocat dupa aderarea celor doua tari in 2007. Anuntul a fost facut de ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, la emisiunea "Marius Tuca Show".

2/3 PENTRU NOI. Romania beneficiaza de 2/3 din pachetul financiar, ceea ce reprezinta o suma "extrem de generoasa", potrivit oficialului roman. Unul dintre motive este ca, dintre toate tarile candidate, Romania are cel mai ridicat nivel de populatie angajat in agricultura. De aceea, majoritatea subventiilor se vor orienta catre dezvoltarea zonelor rurale si crearea de locuri de munca alternative. Peste 700 de miliarde va primi Romania pentru finantarea asanumitelor masuri de piata, pentru a mentine preturile la lapte, carne de vita si alte produse agricole la acelasi nivel cu cel din UE. O importanta parte din pachet va fi alocata subventiilor pentru regiunile sarace si subdezvoltate: 5,9 miliarde euro pentru Romania si peste 2 miliarde pentru Bulgaria. Guvernul roman va trebui sa contribuie insa la finantarea acestor proiecte, dupa cum se intampla in prezent in UE.

FARA FACILITATI SCHENGEN. O diferenta importanta fata de pachetul financiar pentru primul val de extindere este absenta asa numitei facilitati Schengen pentru intarirea controalelor de frontiera, cu toate ca atat Romania cat si Bulgaria vor trebui sa asigure granite dificile: fosta Uniune Sovietica si fosta Iugoslavie. Propunerea Comisiei Europene urmeaza sa fie prezentata, in cursul acestei zile, Parlamentului European. Decizia va apartine tarilor membre. IRINA CRISTEA

×
Subiecte în articol: economic romania