x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vin banii de la FMI

Vin banii de la FMI

27 Sep 2010   •   00:00
Vin banii de la FMI

Boardul FMI a aprobat vineri a cin­cea evaluare a acordului cu România, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va elibera cea de-a şasea tranşă din împrumut, de peste 900 de milioane de euro. Banii vor fi viraţi astăzi în contul Băncii Na­ţio­n­ale a României. "A existat suport din partea tuturor membrilor şi s-a votat în unanimitate acordarea celei de-a şasea tranşe. Rămâne problema arie­ratelor, deja o problemă structu­rală, unde trebuie neapărat făcut ceva. Desigur, au fost făcute foarte mul­te lucruri în România, măsuri pe care alte state nu le-au adoptat", a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

O nouă misiune a FMI va veni la Bucureşti la 20 octombrie pentru următoarea evaluare a acordului stand-by. Consiliul Director al FMI a decis vineri ca discuţiile preliminare privind încheierea unei noi înţelegeri cu România să înceapă în octombrie, o dată cu cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by aflat în derulare, iar forma de colaborare să fie perfectată la începutul anului viitor. "S-a de­cis în Consiliul Director că vor exis­ta discuţii preliminare în oc­tom­brie privind un nou acord cu Ro­mâ­nia, astfel încât la începutul anului viitor să se stabilească forma exactă de înţelegere", a mai spus Tănăsescu.

O misiune comună a FMI şi a Co­misiei Europene s-a aflat în perioada 26 iulie-4 august la Bucureşti pentru re­vizuirea acordului cu România şi a evaluat modul în care au fost îndepli­ni­te criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie. În urma evaluării, FMI şi Comisia Europeană au revizuit în scădere estimarea pri­vind contracţia economiei în acest an la 1,9%, anticipând o revenire în 2011, când PIB este prognozat să creas­că cu 1,5%-2%. La finele vizitei de­le­gaţiei FMI, şeful misiunii de eva­luare, Jeffrey Franks, declara că board-ul instituţiei va aproba elibera­rea tranşei din acord după ce au­to­ri­tă­ţile române vor îndeplini pre­con­di­ţii­le stabilite, respectiv plata a 2 mi­liarde lei în contul arieratelor statului şi aprobarea legii pensiilor de Parlament.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat la începutul lunii septembrie că statul a achitat un miliard de lei în contul datoriilor către furnizorii privaţi din sănătate şi urmează ca împreună cu Ministerul Sănătăţii să asigure şi restul de bani.
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat săptămâna trecută de Ca­me­ra Deputaţilor, în absenţa reprezentanţilor PSD şi PNL. PSD a depus joi la Curtea Constituţională o obiecţie de neconstituţionalitate, care invocă, pe lângă altele, şi adoptarea legii în lipsa cvorumului cerut de lege. PNL a depus, de asemenea, la Curtea Constituţională o sesizare privind legea sistemului unitar de pensii publice. Curtea Constituţională se va pronunţa la 29 septembrie.

Comisia Europeană a virat miercuri a treia tranşă de 1,15 mi­liarde de euro din pachetul de împrumut negociat cu România, apreciind că atât CE, cât şi FMI sunt mulţumite de evoluţia programului, acesta fiind "pe calea bună", chiar dacă au existat întârzieri.


×
Subiecte în articol: economic