x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vin vremuri grele

Vin vremuri grele

de Daniela Ivan    |    06 Noi 2011   •   21:00
Vin vremuri grele

Prognozele pentru 2012 vor fi atinse doar daca Romania va reusi sa creasca gradul de absorbtie a fondurilor europene. 'De la ultima noastra vizita, incertitudinile la nivelul cadrului macroeconomic interna­ti­o­nal au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va men­tine la apro­xi­mativ 1,5%, sustinuta de exporturi pu­ternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne. Pentru anul 2012, insa, perspectivele s-au inrautatit. Proiectam acum o crestere intre 1,8 si 2,3% pentru anul viitor, con­di­ti­o­na­ta de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a redresarii cererii interne', a Jeffrey Franks.

Cum se traduc aceste cifre pentru romanul de rand? Pensiile si sa­la­riile bugetarilor vor fi inghetate pa­na la jumatatea anului viitor, cand ar putea fi majorate cu 3-4 procente daca evolutia de pana atunci a veniturilor bugetare va permite acest lu­cru. 'Am convenit ca, daca conditiile per­mit, sa se faca o majorare limitata a salariilor din sectorul public si a pen­siilor', a spus Jeffrey Franks, seful mi­siunii FMI in Romania. Acesta a mai precizat ca a recomandat Guvernului sa nu creasca salariile si pensiile cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri. 'Eu ma gandesc ca in aprilie, atunci cand vom reveni in Romania, Guvernul sa incerce sa discute atunci situatia si sa analizam daca exista posibilitatea sa facem aceste cresteri. Apoi, va trebui sa ia o decizie. Orice crestere va fi modesta, poate cu nivelul inflatiei', a spus Franks.

Este foarte posibil ca romanii sa fie nevoiti sa contribuie cu bani la sistemul public de sanatate. 'Guvernul a convenit sa eficientizeze sistemul de sanatate si sa introduca o co-plata modesta. Trebuie sa faca asta pentru ca sistemul este subfinantat', a explicat Franks. Acesta a mai adaugat ca se continua politica din sistemul sanitar, adica introducerea de medicamente generice, inchiderea spitalelor si introducerea retetelor electronice. In plus, reducerea arieratelor din sanatate este o alta cerinta a FMI. 'Insistam sa fie platite arieratele din sanatate si sa nu se mai acumuleze altele. Exista o mare diferenta intre momentul emiterea facturii si incasarea ei si acest timp trebuie redus', a mai spus seful FMI in Romania.

O alta problema care trebuie rezolvata este legata de imbunatatirea colectarii. 'Exista o echipa de experti de la FMI care lucreaza la aceasta problema, ca si la gasirea celor mai bune solutii pentru fiscalitate. Se discuta despre TVA progresiva, pentru reducerea fiscalitatii pe forta de munca, dar toate astea depind de spatiul fiscal de care vom dispune', a mai spus seful FMI in Romania.

Absorbtia fondurilor UE e descurajanta
Absorbtia efectiva a fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei ramane descurajanta, iar prevenirea risipei fondurilor europene si prioritizarea utilizarii acestora este esentiala, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. 'Guvernele trebuie sa impulsioneze investitiile publice prin fonduri europene. O data cu reducerea partii de cofinantare nationala si cu rambursarea TVA a crescut capacitatea de atragere a fondurilor europene. Absorbtia efectiva se mentine descurajanta. Desi raman neutilizate fondurile europene, apar proiecte noi care pot fi finantate prin buget sau in afara bugetului. Ele trebuie evaluate astfel incat sa fie prioritizate.

Este crucial pentru Romania sa se previna risipa fondurilor europene', a spus Jeffrey Franks. Romania poate sprijini efortul de crestere economica si de crestere a numarului de locuri de munca prin tragerea efectiva pana la sfarsitul lui 2012 a circa 8 miliarde de euro din fondurile europene, spune si directorul pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely. 'Trebuie sa punem banii europeni la lucru, ca una dintre sursele de crestere cele mai puternice. Tragerea a circa 8 miliarde euro pana la finele lui 2012 ar putea avea o contributie majora pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca pentru aceasta tara', a spus Szekely.

Vindeti tot si scapati de baietii destepti de la stat
Guvernul trebuie sa grabeasca privatizarile si numirea managerilor privati la companiile de stat pentru a schimba definitiv sistemul in care baietii destepti se bucura de profituri nemeritate, a declarat Jeffrey Franks.

'Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti din sectorul public si sectorul privat se bucura de profituri nemeritate, in timp ce angajatii lor si publicul larg platesc aceste activitati ineficiente', a spus Franks. Acesta a mai precizat ca abia acum autoritatile incearca sa scape de arieratele de la companiile de stat. 'Autoritatile abia incep sa se orienteze spre arieratele intreprinderilor, datorii vechi care reprezinta circa 4% din PIB', a spus seful misiunii FMI in Romania. Acesta a explicat ca facturi nepltatite lasa firmele fara bani si asta inseamna ca nu mai pot face investitii.

Franks spune ca iesirea din aceas­ta situatie o reprezinta privatizarea si ma­na­gementul privat. 'Este nevoie de infuzie puternica de capital si ma­na­­gement privat in energie si transporturi. Aceste companii trebuie sa fie su­ficient de atractive pentru investitori, altfel de ce ar vrea cineva sa in­ves­teasca', a explicat seful FMI in Romania. Acesta a explicat ca daca vrem sa facem competitiva economia trebuie accelerate pregati­rile pentru managementul privat, trebuie sa sca­pam de profiturile neme­ritate ale ba­ietilor destepti. In plus, re­gimul de for­mare a preturilor trebuie sa reflecte costurile.

Una peste alta, Franks a atras atentia ca progresul nu a fost sa­tis­fa­cator in ceea ce priveste privatizarea acestor companii. Cu toate astea, se­ful misiunii FMI spune ca a vazut des­tula determinare din partea mi­nis­­trilor si autoritatilor romane, motiv pentru care s-au declarat termenele de privatizare cu 6-9 luni la anumite com­panii unde exista motive obiective pentru aceste amanari.

'Este nevoie de mai multa actiune si definitivarea legislatiei pana la finele anului', a mai adaugat Franks.
'Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pa­­che­tul majoritar de atiuni si din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR Marfa, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distributie, Elcen Bucuresti si cele doua companii energetice, Oltenia si Hunedoara, care vor fi infiintate prin unirea mai multor unitati', a afirmat Franks.

Cele trei filiale ramase in portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord, fiecare fiind separate pe acti­vitatile de distributie si furizare a energiei. Totodata, vor mai fi privatizate Comple­xul Energetic Oltenia, care va fi format prin fuziunea Socie­tatii Na­ti­o­na­le a Lignitului Oltenia, si termocentralele Turceni, Craiova si Rovinari si Complexul Energetic Hunedoara, care va cuprinde termocentralele Paroseni si Mintia si minele consi­derate viabile ale Companiei Nationale a Huilei. Cele doua complexuri energetice ar urma sa intre in proprietate privata pana la sfarsitul lunii iunie 2012.

×
Subiecte în articol: economia privatizari FMI baieti destepti