x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ASF: „Șeful banilor” vrea să se califice la locul de muncă

ASF: „Șeful banilor” vrea să se califice la locul de muncă

de Dorin Costin    |    26 Oct 2018   •   11:50
ASF: „Șeful banilor” vrea să se califice la locul de muncă

Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor începe luni audierea celor care şi-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Principalii candidaţi pentru funcţia de preşedinte al ASF sunt Leonardo Badea, actualul preşedinte al cărui mandat expiră luna viitoare, şi vicepremierul Viorel Ştefan, ministru interimar al Cercetării şi Inovării, dar care este vizat de apropiata remaniere guvernamentală pregătită de PSD. Indiferent de sprijinul politic de care se bucură cei doi din partea diverselor grupări din PSD, ei au o mare problemă care i-ar face incompatibili cu ocuparea acestei funcţii.

Problema lui Leonardo Badea şi Viorel Ştefan este că nu au experienţa profesională pentru ocuparea acestei funcţii, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.  93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF (cu completările şi modificările ulterioare). De altfel, actualul preşedinte Leonardo Badea nu îndeplinea această condiţie nici în urmă cu un an când numirea sa a fost validată de votul Parlamentului. OUG 93/2012 stabileşte clar că „membrii Consiliului ASF trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: (…) să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, de minimum 8 ani de la data absolvirii studiilor prevăzute la lit. a1”.

Leonardo Badea, experienţă la catedră, nu în finanţe

Numirea lui Leonardo Badea în funcţia de preşedinte ASF în 2017, pentru un mandat de un an de zile după debarcarea din fruntea acestei instituţii a lui Mişu Negriţoiu, s-a făcut prin asimilarea experienţei sale didactice de profesor la Universitatea Valahia din Târgovişte cu experienţa profesională impusă de OUG 93/2012. Prin votul său, Parlamentul a ignorat o hotărâre anterioară a Curţii Constituţionale care prin decizia DCC/251/2014 stabilea în cazul lui Victor Ciorbea, candidat la acea vreme la conducerea ASF, neconstituţională candidatura sa din lipsa experienţei profesionale obligatorii pentru ocuparea acestei funcţii.

Precedentul Victor Ciorbea

La acea dată, Curtea Constituţională spunea că „domnul Victor Ciorbea a desfăşurat activitatea profesională în următoarele funcţii, respectiv demnităţi, după caz: judecător, procuror, cadru didactic, avocat, primar general al Bucureştiului, prim-ministru al României, senator. Or, niciuna din aceste funcţii, respectiv demnităţi nu poate fi de natură să susţină întrunirea condiţiilor constând în experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare”. Conform acestei decizii, este foarte clar că experienţa didactică a lui Leonardo Badea nu poate fi asimilată experienţei profesionale în domeniul financiar, iar în aceste condiţii nu poate ocupa funcţia de preşedinte al ASF.

Viorel Ştefan, susţinerea politică înlocuieşte experienţa

În cazul candidaturii vicepremierului Viorel Ştefan la şefia ASF, aici lucrurile sunt şi mai simple. El nu a avut niciun fel de tangenţă cu domeniul financiar. El a lucrat iniţial la Navrom, iar ulterior în Parlamentul României sau a fost ministru. Navrom este o companie care se ocupă cu transportul mărfurilor şi persoanelor, cu reparaţia navelor etc., iar funcţiile deţinute de Viorel Ştefan în calitate de parlamentar sau ministru nu sunt asimilate experienţei profesionale obligatorii conform OUG  93/2012. Până la închiderea ediţiei vicepremierul Viorel Ştefan nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Precedentul Marian Sârbu

În acestea condiţii, numirea lui Leonardo Badea sau a lui Viorel Ştefan la conducerea ASF ar putea fi contestată imediat la Curtea Constituţională. De altfel, nu ar fi prima dată când numirea unui membru în Consiliul ASF este contestată la Curtea Constituţională. Este cazul lui Marian Sârbu, fostul ministru al Muncii din Guvernul Năstase, care ulterior a fost propus şi numit de Parlament prin Hotărârea 26/2014 ca membru în Consiliul ASF. Numirea sa a fost contestată de grupurile parlamentare ale PNL, iar  Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate, motivată de faptul că experienţa lui Marian Sârbu ca ordonator principal de credite nu se încadrează în prevederile OUG 93/2012.

OUG 93 prevede foarte clar condiţiile pe care persoanele candidate trebuie să le îndeplinească. Este ilegal să ocupi o astfel de funcţie fără a respecta condiţiile. Dacă însă o persoană va fi numită într-o astfel de funcţie la ASF fără respectarea condiţiilor impuse de ordonanţă, orice persoană poate să conteste această numire, iar cel în cauză trebuie să restituie toţi banii pe care i-a încasat de la ASF de la numire până la revocare. Ordonanţa 93 este în vigoare, iar deciziile Curţii Constituţionale sunt destul de clare în această problemă. Persoanele aflate în această situaţie ar trebui să se abţină să candideze.

Adrian Cuculis, avocat

 

 

×