x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Virgil Popescu: Producția industrială trebuie regândită, concentrare pe energie, petrochimie, apărare

Virgil Popescu: Producția industrială trebuie regândită, concentrare pe energie, petrochimie, apărare

24 Apr 2020   •   11:04
Virgil Popescu: Producția industrială trebuie regândită, concentrare pe energie, petrochimie, apărare

România trebuie să își regândească producția industrială, urmând să se concentreze pe energie, petrochimie și apărare, a declarat pentru Bloomberg Virgil Popescu, ministrul Economiei.

România se pregătește să redeschidă după blocare, dar spune că economia sa nu va mai fi niciodată aceeași.

 

Agenția notează că după ce a suferit mai mult decât oriunde în Europa de Est de Covid-19, țara intenționează să stimuleze producția locală pentru a-și asigura securitatea aprovizionării cu alimente, gaze naturale și echipamente medicale.

"Este clar că trebuie să ne regândim producția industrială", a declarat Virgil Popescu, joi, într-un interviu. „Ne vom concentra pe sectoarele promițătoare chiar înainte de criză: energie, petrochimie și apărare.”

Pandemia forțează guvernele și companiile din estul Europei către sud-estul Asiei să își regândească accesul imediat la produse esențiale, cum ar fi produsele alimentare și medicamentele. Nevoia de stocuri mai mari și lanțuri de aprovizionare mai solide alimentează o dezbatere între economiști și factorii de decizie cu privire la dezavantajele globalizării și dacă producția ar trebui localizată.

În timp ce România prezice doar o recesiune de aproape 2% în 2020, dar analiștii nu sunt de acord. România va fi printre cele mai afectate, în special pentru că deficitul bugetar era deja cel mai mare din UE, a apreciat Capital Economics săptămâna aceasta într-o notă. „Spațiul limitat pentru un răspuns ar putea însemna că redresarea economică va fi una dintre cele mai slabe din regiune”, a spus Capital Economics, prognozând o contracție de 7,5%.

România a alocat până în prezent 15 miliarde de lei (3,4 miliarde de dolari) pentru companiile mici și mijlocii. Unele companii, printre care și Renault, și-au reluat operațiunile înainte ca măsuri de deblocare să fie adoptate, la mijlocul lunii mai.

„Aproximativ o treime din economia noastră a fost lovită când industria auto și ospitalitatea au încetat să funcționeze”, a spus Popescu. „Acum, unele repornesc și contracția economică a fost diminuată.”

Popescu nu crede că OMV va opri proiectul Neptun de miliarde de dolari din Marea Neagră. Compania Romgaz vrea să participe la această dezvoltare, întrucât Exxon Mobil își vinde participația de 50%, a spus el.

"Nu putem spune că, dacă acest proiect nu începe anul acesta sau anul viitor, nu va fi realizat deloc", a spus Popescu. „Acest proiect va fi finalizat.”

Deprecierile prețurilor activelor stârnesc temeri că unele companii-cheie ar putea fi vizate pentru preluare. Din acest motiv, România și-ar putea schimba planurile de vânzare a unei participații minoritare în Hidroelectrica în septembrie. Popescu spune că pieța poate conduce spre orice decizie.

Starea de urgență din România a suspendat deja fuziunile și achizițiile din sectorul energetic, în condițiile în care compania cehă CEZ vreaa să renunțe la activele locale. "Nu cred că este înțelept pentru o parte sau alta să ia în calcul tranzacțiile, pentru că prețurile sunt denaturate", a spus Popescu. „Sunt sigur că CEZ va putea relua procesul. Am vrut să ne asigurăm că nu vom fi luați prin surprindere”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: virgil popescu productia industriala