x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Virusul fan al terorismului

Virusul fan al terorismului

19 Iul 2004   •   00:00

Varianta B a virusului informatic Atak a fost descoperita de un grup de romani. Expertii in securitate electronica spun ca virusul poate fi o simpla repetitie inaintea declansarii unui atac informatic de proportii impotriva SUA.

ALEXANDRU RADESCU

Mai multe indicii descoperite in codul virusului informatic Atak.B conduc la ipoteza ca acesta ar fi putut fi creat de catre Melhacker (alias Vladimirov Chamlkovic), un cunoscut simpatizant al retelei teroriste Al-Qaeda. Chamlkovic a declarat public in toamna anului 2000 ca va crea un supervierme pe nume Scezda daca Statele Unite vor ataca din nou Irakul.

"ADORMITUL" TERORIST. La inceputul saptamanii trecute, un "inedit" virus isi facea aparitia in retele: Atak.A. Ceea ce il facea pe acesta deosebit de alti viermi care se raspandesc prin casuta electronica era faptul ca, in clipa in care se declanseaza actiunea de scanare antivirus, "Atak facea pe adormitul", fiind mai greu de detectat. La putin timp de la detectarea lui Atak.A se anunta descoperirea celei de-a doua variante a virusului, Atak.B. Primii care l-au descoperit au fost romanii de la Bitdefender. Printre indiciile descoperite de specialistii romani se numara un sir criptat de caractere, precum si legatura la fisierul video cu decapitarea cetateanului american ucis in Irak acum doua luni. Specialistii antivirus cred ca recentul virus Atak.B poate fi o repetitie inaintea aparitiei "viermelui" informatic Scezda. Totodata, creatorul acestuia a anuntat ca "viermele" va fi o combinatie a caracteristicilor avute de virusii Klez, SirCam si Nimda. Atak.B este un virus executabil de tip "mass-mailer", cu numeroase functii adiacente, care deschide anumite porturi pe calculatorul infectat si incearca sa opreasca diverse programe antivirus, firewall, aplicatii de depanare, precum si alti virusi, dintr-o lista cuprinzand in total peste 500 de procese. La fel ca si versiunea anterioara, Atak.B foloseste o serie de alte trucuri pentru a evita detectia si a face dificila culegerea informatiilor din codul-sursa.

ALTE PARERI. Nu toata lumea este de parere ca autorul lui Atak.B ar fi simpatizant Al-Qaeda. Cei care au descoperit Atak.A, finlandezii de la F-Secure, nu sunt pe "aceeasi lungime de unda" cu romanii de la Bitdefender, se arata intr-un material zdnet.com. Astfel, Mikko Hypponen, director in divizia antivirus de la F-Secure, spune ca este posibil ca Melhacker sa fie autorul lui Atak.B, dar asta nu inseamna ca si are legatura cu Al-Qaeda. "Poate ca ar vrea sa fie asociat cu Al-Qaeda", afirma expertii finlandezi in securitate electronica.

CARACTERISTICI

Atak.B este doar de un nou virus in retelele de calculatoare. Efectele daunatoare ale lui Atak.B sunt legate de faptul ca este capabil de stergerea unor fisiere din calculatorul in care s-a infiltrat. Viermele lui Malhacker poate sa deschida "poarta" pentru mesaje spam in casutele electronice.
×
Subiecte în articol: economic atak.b