x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vis de antreprenor: Afaceri cu zero taxe şi impozite

Vis de antreprenor: Afaceri cu zero taxe şi impozite

de IncomeMagazine    |    09 Noi 2012   •   10:59
Vis de antreprenor: Afaceri cu zero taxe şi impozite
Sursa foto: Elena Elisseeva/Getty Images/iStockphoto

Probabil că nu există antreprenor care să nu se fi gândit cum să facă să plătească cât mai puţine taxe şi impozite către stat. Aşa au apărut, la începutul anilor ’90, primele firme care operau sub umbrela unor offshore-uri, iar pe măsură ce statul a început să reglementeze activităţile şi să-şi ia partea leului, au început şi oamenii de afaceri să caute metode de a scăpa măcar de unele obligaţii financiare. Ne referim la metodele legale, bineînţeles. Între timp, şi statul a decis să mai dea câte o gură de oxigen unor domenii sau tipuri de companii. Astfel, au apărut afacerile fără taxe şi impozite.

„Marele tun” s-a dat demult, în perioada de preaderare la Uniunea Europeană, şi a purtat denumirea generică „zonele defavorizate”. Aproape toată România rurală a fost considerată zonă defavorizată, iar acordarea unor facilităţi precum scutirea de la plata impozitului pe profit pentru perioade de 3-5 ani a făcut ca multe afaceri româneşti să fie construite în sate. Producătorul de lactate Albalact sau cel de preparate din carne Elit Cugir sunt doar două exemple de companii care au beneficiat de facilităţi ca scutirea de la plata taxelor vamale şi TVA, restituirea taxelor vamale pentru materiile prime sau scutirea de la plata impozitului pe profit, pe durata de existenţă a zonei defavorizate. De asemenea, fraţii Micula şi-au constuit imperiul European Drinks tot într-o zonă defavorizată, în judeţul Bihor, şi nimeni nu poate fi acuzat de vreo ilegalitate, atâta timp cât facilităţile au fost acordate de stat.

Astăzi nu mai există aceste zone defavorizate - doar un organism guvernamental urmăreşte îndeplinirea condiţiilor în baza cărora respectivele firme au beneficiat de anumite facilităţi. „Legislaţia valabilă în acest moment în România nu include prevederi conform cărora anumite domenii de activitate beneficiază de facilităţi fiscale, cu excepţia angajaţilor societăţilor ce activează în sectorul IT”, susţine Lidia Duţu, Tax Manager în cadrul Deloitte România. Nu există domenii, doar mici „portiţe”. De la studenţi sau debutanţi în afaceri la antreprenori cu rulaje de milioane de euro, sunt şi astăzi destule modalităţi prin care un business poate scăpa de unele obligaţii financiare către stat.

Citeste despre câtă libertate există în zonele libere

Citeste si
7 decizii pentru a opri secătuirea resurselor energetice ale României
Top 10 exportatori. Vezi cine învârte miliarde
Cine ESTE SCUTIT de plata impozitului pe profit
De ce preferă companiile româneşti să angajeze tot mai mulţi străini

×
Subiecte în articol: taxe impozite antreprenor