x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viscolul din Dobrogea turează la maxim energia eoliană

Viscolul din Dobrogea turează la maxim energia eoliană

de Cristian Anton    |    11 Ian 2017   •   17:59
Viscolul din Dobrogea turează la maxim energia eoliană
Sursa foto: Lemiuex/Getty Images/iStockphoto

Turbinele eoliene au asigurat aseară o producţie de 2.000 de MW şi au avut o contribuţie importantă la acoperirea consumului de electricitate, care este la niveluri record în aceste zile, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la finalul comandamentului energetic de iarnă. Energia eoliană a acoperit 20% din consum, în condiţiile în care la nivel naţional se utilizează circa 9.700 de MW în perioada de vârf.

“Începem să avem o producţie mare şi pe zona de energie eoliană. Dacă ieri producţia era de 400 de MW, în acest moment suntem la 1.500 de MW şi în creştere. Estimăm că la vârful de consum, ora 19:00 - 20:00, să fie undeva la 2.000 de MW produşi din turbinele eoliene”, a spus ministrul. Petcu a adăugat că vitezele prognozate ale vântului pentru Dobrogea sunt optime pentru funcţionarea turbinelor eoliene. „Într-adevăr, turbinele au un sistem de protecţie în cazul în care vântul depăşeşte 80-100 km/h, dar, din ceea ce a emis ANM, vântul va fi undeva la 55-60 de km/h, deci optim pentru producţia de energie”, a adăugat demnitarul. El a adăugat că va avea loc o întâlnire între Hidroelectrica şi Apele Române, având în vedere faptul că debitul Dunării este foarte scăzut şi ar putea ajunge în următoarele trei zile la un minim de 1.800 de metri cubi pe secundă.

„Avem rezerve în lacuri, acumulate de-a lungul timpului, care ne dau un confort, iar pe hidro acţionăm doar când este nevoie de capacităţi suplimentare”, a dat asigurări ministrul. Petcu a mai spus că este nemulţumit de faptul că, în cadrul CE Oltenia, centralele nu au funcţionat la capacitate maximă. „M-a nemulţumit ce s-a întâmplat în ultimele luni la CE Oltenia, unde stocul de cărbune în mine este foarte bun, aproape de 400.000 - 500.000 de tone, din păcate transportul acestui cărbune către centrale nu a fost optimizat, n-a fost făcut în timp optim. Noi am suplimentat cu patru garnituri a câte 22 de vagoane cu locomotive echipate pentru transport. Au apărut probleme la descărcare, din cauza gerului, pentru că îngheaţă cărbunele, avem cantităţi pe care reuşim să le descărcăm în cursul zilei de astăzi, dar vom asigura vârful, vom continua ritmul de descărcare. Vom face o analiză să vedem de ce aceşti oameni care au condus şi au fost responsabili de acest lucru nu au evaluat şi nu au încercat să meargă şi pe o situaţie în care CE Oltenia ar putea să meargă la capacitate maximă cu toate grupurile şi cât, luând în calcul o vreme rea, cât ai putea să rezişti”, a susţinut ministrul.

România a consumat luni şi în noaptea de luni spre marţi o cantitate record de gaze naturale, respectiv 72,4 milioane de metri cubi pe zi. Pe partea de energie electrică, consumul de luni a fost de 9.700 de MW, nivel care a fost însă depăşit în luna decembrie 2016.

România bate în aceste zile toate recordurile la consumul de energie electrică şi gaze natural. Din fericire, resursele sunt suficiente chiar şi pentru export

 

×