x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vlădescu: "Reducerea salariilor şi pensiilor e o întoarcere la realitate"

Vlădescu: "Reducerea salariilor şi pensiilor e o întoarcere la realitate"

06 Mai 2010   •   00:00


Reducerea drastică a cheltuielilor reprezintă o "întoarcere la realitate", la nivelul anului 2007, când salariile şi pensiile au crescut fără a ţine seama de economie, a declarat Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor.

"Este cea mai bună schemă de ieşire din marasmul care ne paşte. (...) Uitaţi-vă la curba salariilor, a inflaţiei şi a productivităţii şi vedeţi unde s-a produs ruptura. Noi nu facem decât să ajustăm la nivelul rupturii din 2007. Este o întoarcere la realitate", a spus Vlădescu, citat de Mediafax.

Întrebat dacă se aşteaptă la contestări în instanţă a măsurilor anunţate, ministrul Finanţelor a spus că vede posibile mişcări de coalizare a diferitelor grupuri sociale, precizând însă că nu are "capacitatea de a previziona reacţia justiţiei şi riscurile sociale".

"Mă aştept la reacţii de tot felul. (...) Toţi cei care până ieri spuneau că majorarea taxelor este o crimă şi că ar trebui ajustate cheltuielile publice acum spun că tăierea salariilor este o crimă. Dar cheltuielile majore, şi care au sărit din limite, sunt în social şi în salarii", a adăugat Vlădescu.

El a mai spus că ajustarea va fi definitivă şi va genera posibilitatea ca în continuare creşterile salariale să fie sustenabile, recunoscând că era mult mai suportabil să se înceapă restructurarea în 2009 decât să se aplice o tăiere de 25% în şase luni.

Salariile din sistemul bugetar vor scădea cu 25% începând cu 1 iunie, iar pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, a anunţat astăzi preşedintele Traian Băsescu.

De asemenea, vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru Mediafax că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

×
Subiecte în articol: observator