x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Voestalpine, tot mai departe

Voestalpine, tot mai departe

21 Iul 2008   •   00:00
Voestalpine, tot mai departe

România pierde teren în cursa pentru investiţia de 5,5 miliarde de euro a Voestalpine. Posibilitatea emisiei infinite de bioxid de carbon în atmosferă face cu ochiul concernului austriac.

România pierde teren în cursa pentru investiţia de 5,5 miliarde de euro a Voestalpine. Posibilitatea emisiei infinite de bioxid de carbon în atmosferă face cu ochiul concernului austriac.

 
Ţara noastră a pierdut poziţia de favorită în cursa pentru atragerea Voestalpine, după ce concernul austriac a anunţat semnarea unui Memorandum de Înţelegere cu Ucraina, una dintre cele trei contracandidate ale României. Mai mult, statul român nu are stabilită data semnării unui astfel de act cu Voestalpine, în timp ce celelalte state concurente au. "Nu avem fixată o dată pentru semnarea acestui memorandum. Deja am semnat un astfel de document în Ucraina şi, de asemenea, vom semna cu Bulgaria şi Turcia în timpul verii", ne-a precizat Peter Schiefer, purtător de cuvînt al Voestalpine AG. Memorandumul cu Ucraina a fost semnat la data de 7 iulie de Volodymyr Novitsky, ministrul ucrainean al Industriei, şi Gunther Brunnbauer, directorul însărcinat cu proiectul construcţiei la Marea Neagră a combinatului de oţel. Actul descrie pas cu pas facilităţile şi realizarea fabricii. De altfel, la 15 iulie, Maryna Soroka, purtătorul de cuvînt al Yuliei Timoshenko, primul-ministru al Ucrainei, a anunţat după o întîlnire cu Alfred Gusenbauer, cancelarul austriac, că Voestalpine a ales statul ucrainean pentru construcţia la Pivdeni, în regiunea Odessa, a combinatului integrat, investiţie de 5,5 miliarde de euro. Imediat însă, oficialii Voestalpine, citaţi de Bloomberg, au dezminţit faptul că grupul a ales deja destinaţia şi au precizat că anunţul final va fi făcut abia la finele lui 2008. În acest timp, numărul posibil de locaţii se va reduce de la 4 la 2, iar trierea va avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie.

 
DILEMĂ. Deşi dezvoltatorii imobiliari ARCA East Invest, cu sediul în Bucureşti, şi Chayton Capital, cu sediul la Londra, au anunţat recent că vor vinde 96 de hectare de teren din zona Agigea către Voestalpine, se pare că Ucraina a urcat în preferinţele austriecilor. Principalul motiv ar fi inexistenţa restricţiilor cu privire la emisiile de carbon, deoarece Ucraina nu este membru al Uniunii Europene şi nu este obligată să respecte constrîngerile comunitare şi să-şi asume ţintele stabilite de Comisia Europeană pentru reducerea poluării şi protecţia mediului. De altfel, emisiile au fost exact motivul pentru care Voestalpine a anunţat construcţia unui combinat la Marea Neagră. În plus, din 2013, se va trece la următoarea fază cu privire la emisiile de carbon, în care fiecare certificat, echivalent al împrăştierii în atmosferă a unei tone de bioxid de carbon, va trebui plătit. La momentul actual, Comisia Europeană alocă fiecărui stat o cotă de emisii de carbon. Fiecare stat împarte apoi pe plan intern cota către producătorii din industriile poluatoare. Companiile trebuie să cumpere acum certificate de carbon numai pentru surplusul de poluare pe care o fac peste cota deja dată de stat. În plus, Ucraina este un furnizor important de minereu de fier pentru Voestalpine.

 

Atuurile României

Reprezentanţii Transgaz şi Transelectrica ne-au precizat că au avut doar o întîlnire cu omologii concernului austriac. "Dacă se vor decide asupra României, legislaţia e clară: se va face un studiu de fezabilitate în care se va stabili punctul de racordare a combinatului cu reţeaua de înaltă tensiune. În aval de acesta e obligaţia investitorului, în amonte este a noastră", a spus Răzvan Purdilă, directorul diviziei de dezvoltare afaceri din Transelectrica, referitor la staţiile de transformare necesare pentru alimentarea cu energie electrică. "Am avut o singură dată discuţii la minister (Ministerul Economiei şi Finanţelor – n.r.), în care specialiştii noştri din teritoriu au prezentat capacităţile de sistem din zonă şi de aprovizionare cu gaze", a precizat şi Ioan Rusu, directorul general al Transgaz.

Atuurile ţării noastre sînt date în special de faptul că sîntem membri ai UE, în vreme ce Ucraina a cunoscut perioade de instabilitate politică. În acelaşi timp, Agigea, locaţia vizată de Voestalpine, este aproape de Constanţa, singurul port de la Marea Neagră care poate primi mineraliere de 150.000 de tone. Canalul Dunăre-Marea Neagră, infrastructura rutieră şi cea feroviară, precum şi forţa de muncă ieftină şi calificată sînt alte puncte în favoarea României.


INVESTIŢII. Voestalpine, cu sediul în Linz, Austria, vrea să construiască la Marea Neagră un combinat cu o capacitate de producţie de 5 milioane de tone de oţel pe an. Investiţia, de 5,5 miliarde de euro, va crea 5.000 de locuri de muncă directe. Construcţia se va întinde pe 700 de hectare, va începe în 2011, iar primele produse vor fi livrate în 2013 sau 2014. Grupul are venituri anuale de 10 miliarde de euro, 40.000 de angajaţi în lume, mai mult de jumătate din numărul acestora fiind în afara Austriei.

×
Subiecte în articol: economic ucraina voestalpine