x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Volumul creditelor a scăzut cu 1,45 miliarde de lei, într-o singură lună

Volumul creditelor a scăzut cu 1,45 miliarde de lei, într-o singură lună

de Daniela Ivan    |    14 Mar 2017   •   16:39
Volumul creditelor a scăzut cu 1,45 miliarde de lei, într-o singură lună
Sursa foto: Victor Stroe

Totalul creditelor ipotecare acordate de bănci a scăzut cu aproape un miliard şi jumătate de lei în ianuarie 2017 comparativ cu decembrie 2016. Oamenii au amânat decizia de a cumpăra o locuinţă şi aşteaptă scăderea TVA de la 5% la 0%, conform declaraţiilor dezvoltatorilor imobiliari. În plus, din acest an au intrat în vigoare noi norme de creditare care a micşorat cu 10% valoarea totală a creditului pe care un individ o poate lua în funcţie de veniturile şi cheltuielile pe care le are.

Dacă în decembrie 2016, totalul creditelor imobiliare era de 184,566 miliarde de lei, în ianuarie acestea au coborât la 184,122 miliarde de lei, potrivit ultimelor date prezentate de Centrala Riscurilor de Credit din BNR. Dezvoltatorii imobiliari spun că oamenii aşteaptă reducerea TVA la 0% pentru construcţiile noi cu preţuri până în 100.000 de euro şi mulţi speră că reducerea se va face pentru toate locuinţele nu numai pentru prima.

“ Îi înţeleg pe cumpărători. Dacă tu ştii că într-o lună sau două ai putea plăti mai puţin cu 5% sau chiar cu 19% mai bine stai şi aştepţi” Bogdan Ivan, secretar general Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România

În Parlament a intrat în procesul legislativ un proiect de lege ce prevede eliminarea TVA la achiziţia de locuinţe noi a căror valoare nu depăşește o sută de mii de euro. Este explicaţia pentru care piaţa locuinţelor noi este blocată.

Nou regulament de creditare

Nici piaţa locuinţelor vechi, construite înainte de 1990, nu merge foarte bine. Din acest an a intrat în vigoare şi Regulamentului 17 al BNR care înăspreşte condiţiile de creditare, conform cu normativele europene. Acest regulament stabileşte criteriile după care se calculează bonitatea unui client pentru un credit ipotecar, respectiv categoriile de venit care pot fi luate în calcul, valoarea costului coșului zilnic, gradul maxim de îndatorare etc. Concret, după noile standarde valoarea creditului pe care poate să-l ia un client scade în medie cu 10%, spun reprezentanţii băncilor.

 

Românii au amânat în acest an decizia de a-şi cumpăra o locuinţă în aşteptarea unor vremuri mai bune. Oamenii se tem să-şi ia case în condiţiile în care acestea se vând în moneda europeană, iar cursul leu-euro este sub presiune de la începutul acestui an.

Creditul de consum explodează

În timp ce împrumuturile ipotecare sunt în picaj, cele de consum sunt în creştere, potrivit datelor de la Centrala Riscurilor de Credit din BNR. Creditele acordate pe termen scurt, mai puţin de un an, au crescut cu 147 de milioane de lei, într-o lună, respectiv între decembrie 2016 şi ianuarie 2017. În aceiaşi perioadă, s-a majorat şi creditul de nevoi personale acordate pe maxim cinci ani. Acesta a crescut cu 291 milioane de lei, potrivit BNR. Una peste alta, consumul pe credit a crescut cu aproape 300 de milioane de lei într-o lună.

 

×