x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vosganian: Nuclearelectrica şi Hidroelectrica vor fi privatizate pe Bursă dacă ajungem la guvernare

Vosganian: Nuclearelectrica şi Hidroelectrica vor fi privatizate pe Bursă dacă ajungem la guvernare

22 Oct 2009   •   00:00

Nuclearelectrica şi Hidroelectrica vor fi privatizate pe Bursă, în timp ce pachete minoritare din Transelectrica vor fi vândute şi ele de către stat dacă Partidul Naţional Liberal va ajunge la Guvernare, a anunţat azi Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor.

El a menţionat că listarea ar trebui făcută doar după ce perioada de criză economică va fi depăşită. "Mai sunt companii de stat, ca Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, care ar putea fi privatizate la bursă. Dacă vom ajunge la guvernare vom începe demersurile pentru privatizarea acestora, vom pregăti documentele necesare, iar privatizarea se va realiza numai după ce brusa îşi revine. Probabil că ne vom gândi şi la Transelectrica. Vom aştepta, pentru că (... ) De ce să te listezi acum, când totul merge în jos Mai bine aşteptăm să îşi revină piaţa", a spus Vosganian.

Potrivit unui document ministerial de la finele lunii septembrie, citat de Mediafax, statul va iniţia operaţiuni de privatizare, asociere şi vânzare a acţiunilor minoritare la companiile din energie, prin negocieri cu investitori privaţi, instituţii financiare şi oferte pe piaţa de capital, pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării sectorului, estimat la peste 10 miliarde euro.  Astfel de proceduri vor fi iniţiate inclusiv pentru pachetele minoritare de acţiuni deţinute de compania Electrica la societăţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice privatizate cu E.ON, ENEL si CEZ.

Acelaşi lucru se va realiza şi în privinţa participaţiilor minoritare deţinute de stat la fostele Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud. De asemenea, se doreşte vânzarea pachetelor minoritare deţinute de Conpet la alte firme, privatizarea Salrom sau listarea a 5% la companiilor energetice. În cazul Nuclearelectrica, documentul menţionează aducerea în ringul bursier a 10-15%.

×