x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Voucherele de vacanţă, un vis spulberat

Voucherele de vacanţă, un vis spulberat

de Daniela Ivan    |    09 Iun 2017   •   12:10
Voucherele de vacanţă, un vis spulberat
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă, ci bani, şi asta abia începând din 2018.  În ceea ce priveşte acest an, lucrurile sunt neclare, însă este foarte puţin probabil ca aceste tichete să ajungă la cei 1,2 milioane de oameni. Reprezentanţii agenţiilor de turism sunt nemulţumiţi şi spun că înlocuirea voucherelor de vacanţă cu prime în bani va duce la evaziune fiscală, deoarece nimeni nu va putea să verifice cele 1,2 milioane de deconturi, iar banii nu vor ajunge în turism.

“Tichetele de vacanţă, aşa cum sunt gândite, răzgândite şi pentru care ne batem de vreo 3-4 ani, vor fi înlocuite cu prime în bani. Ele se vor acorda lunar. În proiect scrie că suma de 1.450 lei rămâne aceeaşi. Împărţit la 12 luni, dă cam 120 lei pe lună, bani pe care îi vor primi salariaţii la stat, bugetarii", a declarat Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Acesta spune că nimeni nu va putea verifica ce vor face oamenii cu banii şi e convins că aceştia nu vor ajunge în turism, chiar dacă Legea salarizării îi va obliga să-i dea pe vacanţe în România.

"Banii nu se mai duc în turism. Apare evaziunea fiscală. Întotdeauna când se pune mâna pe bani, oamenii fac ce vor cu ei, nu se respectă destinaţia lor, se pot face orice fel de combinaţii când e vorba de bani. Se plătesc bani poate la o agenţie de turism, poate la un hotel, acela dă banii înapoi şi îşi ţine un comision... Atunci când e vorba de bani, tentaţia e mare ", a mai spus Burcea.

Promisiune neonorată

De la 1 iulie, bugetarii ar trebui să primească vouchere de vacanță, însă șeful ANAT se îndoiește că acest lucru se va întâmpla. "Este puţin probabil ca proiectul Ministerului Turismului să se aplice de la 1 iulie, pentru că a intrat în dezbatere publică abia din 23 mai", a declarat Alin Burcea. Chiar dacă actul normativ este aprobat până la 1 iulie, voucherele de vacanţă nu pot fi acordate decât după prima rectificare bugetară din acest an, programată pentru finalul lunii iulie-începutul lunii august. “Nicio instituţie publică nu avea cum să îşi prevadă în buget o sumă pentru acordarea voucherelor de vacanţă anterior aprobării unui act normativ”, spune Burcea.

×
Subiecte în articol: voucher vacanta bani