x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Wall Street Journal: A patra zi de proteste, cea mai puternică din mandatul lui Băsescu

Wall Street Journal: A patra zi de proteste, cea mai puternică din mandatul lui Băsescu

de Vali Blanaru    |    15 Ian 2012   •   22:14

Cel putin sase persoane au fost ranite duminica la Bucuresti in confruntarile dintre politie si protestatari, scrie Wall Stret Journal. Peste 1.000 de protestatari s-au confruntat cu Politia care a fost nevoita sa foloseasca gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a-i impiedica pe demonstranti sa blocheze o strada principala din Bucuresti.

A patra zi de proteste este cea mai puternica de cand presedintele Traian Basescu a preluat puterea in 2004, comenteaza WSJ. Protestele sunt rezultatul frustrarilor acumulate de populatie in urma taierilor de salarii, cresterii de taxe si impozite si raspandirii flagelului coruptiei.

Protestatarii au scandat “Guvernul mafiot ne-a furat tot' si “Iesi afara, javra ordinara' o expresie populara care face referire la Basescu.

“Nu mai avem bani ca sa supraveietuim, pensiile sunt prea mici iar cheltuielile mai mari decat ne putem permite. Nu se mai poate trai asa' a declarat unul dintre protestatarii citati de WSJ.

Jurnalistii noteaza ca protestul a continuat in ciuda faptului ca legea sanatatii a fost retrasa iar populatia si-a indreptat nemultimirea impotriva presedintelui Basescu, care pe vremuri se bucura de popularitate in randul oamenilor.

Cand a preluat puterea in 2004, Basescu a promis sa fie un presedinte jucator. El a dat cu regularitate interviuri in supermarket-uri, a aparut filmat dansand cu sotia lui in restaurante si s-a bucurat de o reputatie ca om al poporului. Fost capitan de vas, auto-declarat pro-american, a reusit sa iasa invingator din luptele politice pe care le-a dus pana acum. Basescu a fost suspendat de catre Parlament in 2007, dar si-a reluat functia dupa ce a castigat un referendum national. El a castigat la un scor foste strans alegerile prezidentiale din 2009, reusind sa invinga in turul doi pe fostul ministru de externe Mircea Geoana. Cel de-l doile mandat al lui Basescu expira in 2014.

Dar romanii au devenit dezamagiti de presedintele Basescu, in special dupa ce economia tarii a intrat in declin. Criticii presedintelui ii reproseaza depasirea atributiilor functiei sale. In ultimele luni, el a intrat in conflict deschis cu mai multi jurnalisti, fostul rege Mihai sI cu medicul Raed Arafat, un respectat functionar public a carei demisie a declansat seria de proteste incepute marti. Duminica, sute de oameni de toate varstele au protestat zgomotos in Bucuresti, in Piata Universitatii, la o zi dupa ce demonstrantii s-au ciocnit cu politia acolo. Ei au strigat "Jos Basescu!" si au facut presiuni pentru declansarea de alegeri anticipate. Oamenii au afisat caricaturi ale Elenei Udrea, puternicul ministru al Turismului, un consilier apropiat al presedintelui Basescu, dar si cu Elena Basescu, fiica cea mica a presedintelui care este deputat in Parlamentul European.

Jurnalistii de la WSJ noteaza si faptul ca presedintele Basescu nu a facut comentarii pe seama protestelor din tara. “Seful statului le-a transmis romanilor sa fie mandrii de istoria natioala intr-un mesaj lansat cu ocazia zilei de nastere a poetului national Mihai Eminescu', mai spun jurnalistii Wall Street Journal.

×