x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Warren Buffett va băga cinci miliarde de dolari în Bank of America. Ideea i-a venit când făcea baie

Warren Buffett va băga cinci miliarde de dolari în Bank of America. Ideea i-a venit când făcea baie

de Daniel Ionaşcu    |    26 Aug 2011   •   10:03
Warren Buffett va băga cinci miliarde de dolari în Bank of America. Ideea i-a venit când făcea baie

Dupa ce guru-ul pietelor de capital Warren Buffett a salvat in toiul crizei financiare banca de investitii Goldman Sachs, cu o investitie de 5 miliarde de dolari, sI colosul industrial General Electric cu alte 3 miliarde, acum va investi alte 5 miliarde sI in Bank of America.

Miliardarul spune ca ideea i-a venit in timp ce facea dus iar apoi a sunat la banca miercuri dimineata, oferindu-se sa faca o investitie. Acordul presupune ca Berkshire Hathaway, compania de asigurari a lui Buffett, sa cumpere actiuni cu drepturi preferentiale in valoare de 5 miliarde de dolari, primind de asemenea certificate care ii permit sa cumpere 700 milioane de actiuni. Certificatele au generat un profit "pe hartie" de 3 miliarde de dolari pentru Berkshire, desi aceasta tranzactie nu a fost inca incheiata.

Bank of America este cea mai mare banca din SUA iar actiunile sale au urcat joi cu pana la 26% sI au inchis in urcare cu 9,4%, pe un rulaj urias, de 10% din lichiditatea pietei. Tranzactia urmeaza sa se incheie pe 1 septembrie, iar acordul include prevederi care il impiedica pe Buffett sa-si creasca detinerea la Bank of America peste 14,9%. Odata exercitata optiunea de achizitie, certificatele acordate de Bank of America reprezinta 6,5% din actiunile companiei.

Proces de 10 miliarde de dolari cu AIG

Bank of America anunta recent ca nu are nevoie de o majorare de capital, insa investitorii au penalizat gigantul, care a inregistrat pierderi de 9 miliarde de dolari in trimestrul al doilea din cauza achizitiei din 2008 a Countrywide. De asemenea, sefii BofA au mai spus sI ca banca de investitii Merrill Lynch nu va fi vanduta sau separata, ceea ce a marit neincrederea investitorilor. Or aceasta a adus pe capul bancii un proces in care AIG cere 10 miliarde de dolari de la Bank of America drept despagubiri pentru o serie de produse financiare garantate ipotecar. AIG acuza ca Merrill sI Countrywide au mintit despre calitatea ipotecilor care garantau respectivele produse financiare.

Simbolul increderii

Acordul cu Buffett demonstreaza inca odata ca Berkshire Hathaway a devenit un fel de creditor de urgenta al sistemului financiar pentru a creste increderea in pietele de capital. Investitia lui Buffett are sI un caracter simbolic, in contextul optiunilor limitate ramase in arsenalul guvernului SUA si al Federal Reserve pentru stimularea cresterii.

×