x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Whisky-ul indian de Bangalore cucereste uropa

Whisky-ul indian de Bangalore cucereste uropa

31 Aug 2004   •   00:00

Amrut, un whisky single malt indian, isi face aparitia in Europa si, fara a pretinde ca va detrona whisky-ul scotian care domina piata, a cucerit deja pana si cunoscatorii europeni cei mai exigenti.

MARINA CONSTANTINOIU

Produs in Bangalore, in sudul Indiei, Amrut Single Malt Whisky si-a facut intrarea pe piata europeana la Glasgow, cel mai mare oras al Scotiei, patria whisky-ului de calitate, relateaza AFP.

Promotorii sai vor sa-l vada deja pe listele de meniu in circa 460 de restaurante indiene din Scotia, inainte de a extinde distributia in Marea Britanie si restul Europei. Esantioane din acest produs sunt deja distribuite in Franta, Italia si Spania, principalele piete europene de desfacere pentru whisky.

AFACERE DE FAMILIE. Fabricat dintr-un orz cultivat in Pundjab si Rajasthan, Amrut este distilat in Bangalore, unde este tinut timp de trei ani in scoarta de stejar.

Amrut Distilleries, care apartine familiei Jagdale (cu afaceri in domeniile farmaceutic si al alcoolului), intentioneaza sa vanda, pana la Craciun, cea mai mare parte din marfa deja importata in Europa in 1.000 de lazi, continand fiecare cate 12 sticle de 700 de mililitri.

Va fi vandut la inceput in restaurantele indiene - exista 20.000 in Marea Britanie - , dar si in magazinele specializate si pe Internet. Promotorii sai spera sa inregistreze acelasi succes pe care l-a avut berea indiana Kingfisher.

CARACTERISTICI. Amrut Single Malt este un whisky usor si placut la gust, care nu are mirosul de turba caracteristic multor tipuri de single malt scotiene, cum ar fi Laphroaig. Un ziarist de la Edimburg, specialist in industria whisky-ului, care, in Scotia, reprezinta sute de marci, spune ca "multe tari produc whisky, iar marcile indiene nu sunt deloc bune". Numai ca, de data aceasta, "este un produs diferit, cu distinctie". Cand l-a gustat, specialistul scotian a simtit o vaga aroma de menta, vanilie si un gust de ciocolata, amintind, pe undeva, de niste faimoase batoane de slabit foarte populare in Marea Britanie. Un alt specialist, proprietarul barului Potsteel, din Glasgow, s-a amuzat, oferind clientelei, spre degustare "orbeasca", whisky-ul indian, intrebandu-i doar care ar fi provenienta lui. "95% au sugerat ca provine din Speyside, una dintre cele mai bune regiuni ale Scotiei pentru whisky-urile single malt." Pe locul doi a fost sugerata Irlanda...

marina.constantinoiu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic