x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Zăpăceală pe piața de capital. Acțiunile unui gigant petrolier scad cu 10%. Bursa de la București recuperează

Zăpăceală pe piața de capital. Acțiunile unui gigant petrolier scad cu 10%. Bursa de la București recuperează

09 Mar 2020   •   13:23
Zăpăceală pe piața de capital. Acțiunile unui gigant petrolier scad cu 10%. Bursa de la București recuperează

Acţiunile gigantului petrolier saudit Aramco au scăzut cu 10% la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni, de la bursa de la Tawadul, transmite site-ul Martketscreener.com. În același timp, în București, BET reduce din pierderi.

Titlurile Aramco se tranzacţionau la începutul săptămânii la un preţ de 27 de riyali (7,20 de dolari), cu 15,6% sub preţul din oferta publică iniţială din finalul anului 2019, când compania a fost evaluată la 1.700 de miliarde de dolari.

Preţul petrolului s-a prăbuşit cu aproape 30% în noaptea de dumincă spre luni, după ce Arabia Saudită a şocat piaţa lansând un război al preţului cu fostul său partener, Rusia.

Cele două ţări nu au reuşit să cadă de acord, vineri, asupra unei reduceri a producţiei pentru a creşte preţul. Totodată, cererea a fost lovită de epidemia de coronavirus, iar analiştii Goldman Sachs se aşteaptă ca preţul barilului să continue scăderea şi să atingă un minim istoric.

Bursele internaţionale au început săptămâna cu scăderi masive după războiul preţurilor declanşat de Arabia Saudită şi Rusia. Ultimele două săptămâni au fost dominate de o volatilitate extremă, în condiţiile în care efectele economice ale coronavirusului sunt încă neclare, iar aşteptările la o revenire rapidă devin din ce în ce mai nerealiste.

Bursa de la Bucureşti a deschis ziua şi săptămâna cu o scădere de 9,5% a indicelui principal BET, referinţă care la o oră de la startul tranzacţionării a recuperat din pierderi pentru a se tranzacţiona în scădere cu 6%. Acţiunile OMV Petrom se tranzacţionau în scădere cu 13% după un minus de 23% la începutul şedinţei.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bursa piata de capital aramco bet omv petrol