x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Zeci de miliarde de euro pentru energie

Zeci de miliarde de euro pentru energie

02 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, face precizari despre obligatiile Romaniei dupa incheierea capitolului 14 - Energia.
ADRIAN N. IONESCU

Realizarea legaturii retelelor de transport nationale cu cele europene implica investitii de peste 1,7 miliarde euro, dar costurile sunt mai mari decat investitiile cuantificabile. Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, recunoaste ca efortul este al intregii economii: "Procesul de racordare a mediului economic romanesc la cel al UE presupune, in primul rand, un cadru de lucru la standarde comune cu cele practicate de piata UE".

CAZUL ELECTRICITATII. "Procesul de interconectare a Sistemului Energetic National la cel al UE inseamna pentru operatorii nostri de diverse tipuri adevarata provocare", spune Popescu. Provocarea se traduce la nivel corporatist dupa cum urmeaza. Transelectrica este compania care administreaza magistralele electrice si este membru cu drepturi depline al Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), sub egida careia functioneaza sistemul energetic european. Fara acest statut al Transelectrica nici nu s-ar fi putut vorbi despre incheierea Capitolului 14 - Energie privind aderarea la UE. Investitiile necesare pentru primirea in UCTE s-au cifrat la peste 150 milioane euro. Alte sute de milioane de euro s-au facut si urmeaza pentru liniile Arad - Szeged si Oradea - Nadab - Beckescsaba, "filiera ungara" fiind una dintre cele mai importante conexiuni la circuitul energetic al UE. Volumul de investitii de care are nevoie Transelectrica ajunge la peste 450 milioane euro pana in 2007, data la care piata energiei din Romania va deveni 100% libera.

CAZUL GAZELOR. Transgaz este omologul Transelectrica in domeniul gazelor naturale. In afara de magistrala care leaga Ucraina de Bulgaria prin Dobrogea, un proiect de anvergura va debuta de indata ce studiul de fezabilitate va fi gata: proiectul Nabucco privind transportul de gaze din Turcia spre Europa Centrala.

Romania devine un nod energetic european

In domeniul energiei, pentru a-si indeplini obligatiile asumate in negocierile cu Uniunea Europeana, Romania are nevoie de zeci de miliarde de euro in urmatorii 20 de ani. Interconectarea cu retelele europene costa, ca si integrarea.

PRETUL DEZVOLTARII. Ministrul D.I. Popescu sustine ca pretul trebuie platit, pentru ca "Romania trebuie sa-si asigure tehnologia care sa-i permita producerea de energie competitiva, sigura si curata, astfel incat dezvoltarea industriala puternica din urmatorii 20 de ani sa devina realitate". In tabelul alaturat sunt prezentate costurile de investitie extrase din asa-numita Foaie de parcurs care a fost un document al negocierii Capitolului 14 - Energie. La sumele respective mai sunt multe de adaugat, printre care si cele aproape 4 miliarde de euro, cat reclama reabilitarea sistemului de termoficare.
×
Subiecte în articol: economic