x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Zona Euro ar putea înregistra o creştere economică apropiată de zero în 2009

Zona Euro ar putea înregistra o creştere economică apropiată de zero în 2009

31 Oct 2008   •   00:00

Zona Euro ar putea înregistra un avans economic apropiat de zero în 2009, situaţie care ar justifica o reducere a dobânzii de politică monetară de către Banca Centrală Europeană (BCE) la reuniunea de săptămâna următoare, transmite Reuters citând oficiali ai BCE.



Miguel Angel Fernandez Ordonez, reprezentantul Spaniei în Consiliul guvernatorilor, a susţinut declaraţiile de luni ale preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, privind posibilitatea ca instituţia să scadă dobânda cheie.
"Ne aflăm într-o perioadă de tăcere, însă am să spun ce a spus şi Trichet", a spus el.
Economiştii se aşteaptă ca BCE să ducă la îndeplinire această "posibilitate" şi să micşoreze dobânda cu 0,5%, la 3,25%.
Rezerva Federală a SUA (Fed) a coborât, joi, dobânda cheie cu 0,5%, la 1%, iar banca Japoniei ar putea proceda la fel vineri, urmând să scadă dobânda de la nivelul actual de 0,5%.
Potrivit unui raport al autorităţilor comunitare, încrederea în economie a suferit în octombrie cea mai mare scădere din istorie şi a ajuns la cel mai redus nivel din 1993.
Fondul Monetar Internaţional a prognozat o creştere economică pentru zona Euro de doar 0,2% în 2009, iar liderii BCE devin tot mai pesimişti în privinţa perspectivelor celor 15 state.
"Mă aştept ca rata de creştere să fie mai apropiată de zero decât de un procent", a spus Nout Wellink, guvernator al Băncii Centrale a Olandei şi membru al Consiliului BCE.
Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, Miguel Ordonez, a declarat că precedentele reduceri ale dobânzii de politică monetară de către băncile centrale sunt parţial vinovate de criză.
BCE a menţinut rata dobânzii cheie la o valoare minimă de 2% pentru doi ani şi jumătate până la sfârşitul anului 2005, în timp ce Fed a păstrat un nivel de 1% petnru 12 luni în 2003-2004.
"Lunga perioadă de dobânzi reduse în SUA, Europa şi restul lumii s-a transformat într-o îndatorare enormă pentru instituţiile financiare, companii şi familii, care, chiar dacă a stimulat creşterea economică, a permis şi apariţia unor puternice dezechilibre care s-au manifestat acum aşa de violent", a spus el.
Oficialul BCE s-a declarat convins că reducerea coordonată a dobânzilor de către marile bănci centrale din lume, la 8 octombrie, va rezolva într-un final problemele.

×
Subiecte în articol: economic