x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Europa își redeschide porțile pentru panourile fotovoltaice din China

Europa își redeschide porțile pentru panourile fotovoltaice din China

03 Sep 2018   •   18:06
Europa își redeschide porțile pentru panourile fotovoltaice din China

 Măsurile anti-dumping introduse în urmă cu cinci ani de Uniunea Europeană împotriva panourilor fotovoltaice provenite din China vor expira luni la miezul nopţii, o sabie cu două tăişuri pentru actorii europeni din acest sector, informează AFP. 

Bruxelles-ul a introdus aceste măsuri la finele lui 2013 pentru a proteja industria europeană în faţa produselor din China şi, ulterior, în luna martie 2017, le-a extins pentru alte 18 luni. Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, Comisia Europeană a respins o nouă prelungire, îngrijorat fiind şi de posibilul răspuns al autorităţilor de la Beijing, având în vedere că în 2013 cele două părţi s-au aflat pe marginea unui război comercial cu privire la acest subiect. 

"După ce a analizat atât nevoile producătorilor de panouri fotovoltaice cât şi cele ale celor care utilizează sau importă panouri fotovoltaice, Comisia a decis că este în interesul UE să elimine aceste măsuri", a informat luni executivul comunitar. 

Însă decizia Comisiei a fost criticată vehement de producătorii europeni de panouri şi componente pentru panourile fotovoltaice, reuniţi în federaţia EU Prosun, care au solicitat anterior prelungirea măsurilor anti-dumping. "Decizia CE pune în pericol industria fotovoltaică din UE, având în vedere că în cinci ani peste 100 de companii din sector au dat faliment", a declarat preşedintele EU ProSun, Milan Nitzschke. 

În schimb, companiile europene care dezvoltă şi instalează parcuri de panouri fotovoltaice vorbesc de o "nouă vârstă de aur a energiei fotovoltaice" în Europa, potrivit lui James Watson, director general la SolarPower Europe. La rândul lor, autorităţile de la Beijing au salutat decizia Comisiei Europene de a nu prelungi măsurile antidumping şi antisubvenţii pe care le-a impus importurilor de panouri solare provenind din ţara asiatică, acestea urmând să expire începând din 3 septembrie. 

Dezvoltatorii de proiecte în domeniul energiei fotovoltaice se aşteaptă ca, odată cu eliminarea restricţiilor, să scadă preţul panourilor în UE, iar acest lucru să accelereze dezvoltarea energiei fotovoltaice, care anul trecut a fost responsabilă pentru aproximativ 3% din consumul de energie electrică din Uniunea Europeană.

AGERPRES

×