x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Falsificatorii de vinuri, trimişi în pivniţe... cu gratii

Falsificatorii de vinuri, trimişi în pivniţe... cu gratii

de Adrian Ilie    |    24 Iun 2015   •   16:56
Falsificatorii de vinuri, trimişi în pivniţe... cu gratii
Sursa foto: FOTO - Adrian Manolache

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea viei şi vinului care interzice îndoirea vinului cu apă şi utilizarea de substanţe aromatizante sau diverse extracte. Pentru producerea vinului vor trebui utilizaţi doar struguri, falsificatorii de vin putând ajunge la închisoare.

Legea 191/2014, promulgată ieri de șeful statului, intenţionează să elimine de pe piaţă produsele de vinificaţie contrafăcute, aşa-numitul „vin din pastile”, foarte ieftin, dar execrabil din punctul de vedere al calităţii şi chiar dăunător pentru sănătate.

Astfel, Legea viei şi vinului interzice expres „şpriţuirea” vinului cu apă înainte ca acesta să fie îmbuteliat şi comercializat. Adaosul de a mustului.

Totodată, se prevede explicit că materia p reprezentată exclusiv de către struguri. Modificarea compoziţiei vinului este permisă doar cu substanţe permise de către lege, precum sulfiţii. În schimb este interzisă cu desăvârşire folosirea de substanţe aromatizante sau de extracte.

Singura aromatizare tolerată este cea obţinută prin contactul vinului cu butea de stejar. Îndulcitorii sintetici şi coloranţii intră şi ei pe lista substanţelor interzise.

Pe viitor, tagma celor care spurcă vinul cu apă sau cu „pastile” riscă să ajungă după gratii, deşi pedepsele sunt încă relativ mici.

Astfel, producerea şi vânzarea de vinuri falsificate sau dăunătoare sănătăţii pot fi sancţionate cu închisoare de la trei luni la trei ani sau amendă penală şi interzicerea unor drepturi.

O condamnare definitivă survenită după asemenea fapte duce automat la suspendarea autorizaţiei de antrepozit fiscal pentru o perioadă de trei ani.

Legea este menită să protejeze producătorii oneşti de vin prin exploatarea podgoriilor în bune condiţii agricole şi de mediu şi să aeumoue adecvat prin eliminarea produselor de proastă calitate.

×
Subiecte în articol: vin vinuri bauturi falsificatori lege inchisoare