x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri „Greenbizz” – adăpostul start-up-urilor de la Bruxelles

„Greenbizz” – adăpostul start-up-urilor de la Bruxelles

de Diana Scarlat    |    12 Mar 2019   •   12:01
„Greenbizz” – adăpostul start-up-urilor de la Bruxelles

Politica europeană de acordare a fondurilor nerambursabile încurajează iniţiativa privată a tinerilor care vor să dezvolte economia prin înfiinţarea unor start-up-uri gândite astfel încât să contribuie la economia de energie, reciclare şi protecţia mediului. Unul dintre exemplele de succes este chiar la Bruxelles, în centrul oraşului, unde au fost primite deja 40 de mici companii care beneficiază de o serie de privilegii, pentru a se dezvolta pe principiul economiei durabile. Un proiect finanţat din fonduri nerambursabile găzduieşte şi ajută start-up-urile să se dezvolte, într-o nouă viziune asupra industriei.

Proiectul „clădirii verzi” din mijlocul oraşului Bruxelles, „Greenbizz”, a fost gândit ca un hub pentru start-up-uri implicate în economia sustenabilă, astfel încât oferă spaţii de lucru – atât de birouri, cât şi ateliere de producţie – pentru micile întreprinderi care au în vedere o activitate bazată pe protecţia mediului înconjurător. Practic, proiectul finanţat din fonduri europene constă în construirea unei clădiri multifuncţionale, care în sine este un exemplu de economie sustenabilă, astfel încât în acest spaţiu să se desfăşoare activităţi economice care se pot înscrie în restricţiile economiei sustenabile. Facilităţile de care beneficiază aceste start-up-uri constau în reducerea substanţială a chiriei pentru spaţiul de birouri şi de producţie, la jumătate faţă de preţurile pieţei, dar şi de posibilitatea de a participa la traininguri şi coaching, precum şi de a lucra împreună la anumite proiecte. „Este mai mult decât un «hub», deoarece noi sprijinim antreprenoriatul pentru economia sustenabilă. Selectăm start-up-urile, deoarece misiunea noastră este în primul rând aceea de a sprijini economia sustenabilă. «Greenbizz» este o iniţiativă a autorităţilor de la Bruxelles. Proiectul a început în 2007 şi a durat mult timp pentru a ajunge la final. Noi am deshis clădirea cu trei ani în urmă, pentru a găzdui micile companii. Proiectul a costat 18 milioane de euro, sumă care a acoperit 90% din valoarea proiectului, pentru construcţia acestei clădiri”, explică Jean-Marc Bryskere, CEO Greenbizz.

Clădire „inteligentă”, ca bază a creativităţii

Clădirea cu funcţionalitate de „hub” pentru start-up-uri a fost gândită astfel încât să funcţioneze fără aer condiţionat şi cu un consum minim de energie pentru aerisire şi încălzire. S-au folosit toate invenţiile şi inovaţiile de ultimă oră din domeniul construcţiilor, astfel încât clădirea să ofere atât un spaţiu care stimulează creativitatea, cu arhitectură futuristă şi foarte multe plante verzi, în interior, cât şi un exemplu de reducere a consumului de resurse. Aflat în al treilea an din faza de sustenabilitate, după implementare, proiectul are deja şi profit financiar, ajutând micile iniţiative antreprenoriale să se dezvolte împreună, în spiritul economiei sustenabile, asemenea unei comunităţi creative şi productive pentru ceea ce se poate numi industria viitorului. În cadrul proiectului s-a ţinut cont de toate elementele care reduc substanţial consumul, pornind de la materialele de construcţie: lemn, sticlă şi beton, sisteme inteligente de aerisire şi răcire cu ajutorul aerului din exterior, precum şi de încălzire şi conservare a temperaturii din interior prin arhitectura clădirii.

Comunitate de afaceri pentru antreprenori

Spaţiile oferite pentru birouri sunt gândite astfel încât să ofere simultan şi intimitate, dar şi posibilitatea de colaborare între start-up-uri, în locurile de odihnă comune. Unul dintre marile avantaje ale celor care au fost selectaţi pentru a avea spaţiul de birou sau de producţie în centrul “Greenbizz” este poziţionarea acestuia în apropiere de centrul oraşului, unde micile întreprinderi nu şi-ar putea permite să plătească o chirie foarte mare. Un spaţiu mic de lucru, de trei birouri, costă aici în jur de 300 de euro pe lună, iar unul mai mare, în care încap până la opt birouri, costă circa 1.000 de euro. În acest moment, mai sunt disponibile doar trei spaţii de lucru, iar toate halele de producţie au fost ocupate şi desfăşoară activităţi profitabile.

Un astfel de proiect de succes, pentru antreprenori, poate fi implementat şi în România, tot cu ajutorul finanţării din fonduri europene.

 

 

×
Subiecte în articol: Greenbizz