x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri GSP TV, difuzată obligatoriu de cablişti

GSP TV, difuzată obligatoriu de cablişti

de Gabriela Antoniu    |    12 Iul 2011   •   21:00
GSP TV, difuzată obligatoriu de cablişti

GSP TV a intrat intre cele 36 de televiziuni pe care operatorii de cablu din Romania trebuie sa le retransmita in mod obligatoriu, conform principiului 'must carry' prevazut in legislatia audiovizuala, potrivit unui anunt postat ieri pe site-ul Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Saptamana trecuta, societatea Camina Trust SRL (parte a trustului de presa Intact), care detine licenta audiovizuala pentru televiziunea sportiva GSP TV, a notificat Consi­liul National al Audiovizualului ca GSP TV s-a declarat un post liber la retransmisie si nu mai percepe taxe de la cablistii in ale caror grile de programe se regaseste, dupa cum au explicat pentru Mediafax reprezentantii Consiliului.

Totodata, Camina Trust SRL a transmis CNA dovada ca ocupa locul 13 in audiente, in ordinea descresca­toare a indicelui anual de audienta, furnizat de Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor (ARMA).

Dupa ce datele furnizate de Ca­mina Trust SRL au fost verificate la nivelul Biroului Licente – Autorizari din CNA, reprezentantii Consiliului au constatat ca GSP TV se incadreaza intre posturile de televiziune pe care operatorii de cablu din Romania trebuie sa le retransmita in mod obli­gatoriu.

'Orice distribuitor care retransmi­te servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditio­nari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta. Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe regionale si doua programe locale, acolo unde acestea exista; criteriul de departajare va fi ordinea descres­ca­toare a audientei', prevede articolul 82 (alin. 1 si 2).

Potrivit anuntului postat ieri pe site-ul CNA, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie sa retransmita in prezent, obligatoriu: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info si studiourile teritoriale TVR Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara; televiziunile stabilite prin acorduri interna­tio­nale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie – in ordinea indicelui anual de audienta furnizat de Asociatia Romana pentru Ma­su­rarea Audientelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Antena 3, Prima TV, National TV, OTV, B1 TV, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, GSP TV, U Televiziune Interactiva, N24 Plus, Trinitas TV, Mynele TV, DDTV, Music Channel, Neptun TV, Alfa Omega TV, The Money Channel, Party TV, Speranta TV si TVRM Educational).

In cazul in care nu vor introduce in grilele lor televiziunea GSP TV, operatorii de cablu risca sa fie sanctionati de CNA cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.

In prezent, GSP TV – televiziune lansata pe 25 iulie 2008 de trustul Intact – se regaseste in grilele Dolce (Romtelecom) si UPC, dar si in cele ale unor cablisti mici. Din 21 mai 2011, postul GSP TV a fost scos din grila de programe a RCS&RDS, dupa incheierea contractului pe care televiziunea il avea cu operatorul de cablu.

×
Subiecte în articol: mass-media