x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Asigurătorii mimează dialogul, poliţele RCA se scumpesc

Asigurătorii mimează dialogul, poliţele RCA se scumpesc

de Adrian Stoica    |    01 Mar 2016   •   16:06
Asigurătorii mimează dialogul, poliţele RCA se scumpesc

Tarifele poliţelor de Răspundere Civilă Auto (RCA) pentru transportatori au înregistrat creşteri de până la 256%, în intervalul iunie 2015 - ianuarie 2016, în cazul transportului rutier de călători, potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei care a vizat sectorul asigurărilor auto.

Pentru transportul rutier de călători, datele indică creşteri ale PT (prima tehnică) cu peste 50% la societăţile de asigurare, cea mai mare majorare ajungând la 256% în cazul unui asigurător. Pentru transportul rutier de mărfuri, investigaţia a arătat că PT a urcat, în ianuarie 2016 faţă de iunie 2015, cu peste 50% în cazul a şapte companii, din cele nouă autorizate se vândă RCA, la două dintre ele majorările fiind de 131%, respectiv 183%. Pentru autovehiculele folosite în regim de taxi s-au înregistrat creşteri de până la143%, dar şi reduceri din partea unor asigurători, cu 48%, respectiv 54%.

Reduceri pentru tineri
Pe parcursul anului 2015, pentru persoane fizice, PT a înregistrat creşteri, dar mai mici, ele oscilând între 15 şi 50%. Au existat însă şi reduceri. Astfel, pentru tinerii de 20 de ani, PT a scăzut, în cazul a patru asigurători, cu până la 48% în ianuarie 2016, faţă de ianuarie 2015. Creşterea cea mai importantă este înregistrată de un asigurător, cu 35%, în aceeaşi perioadă. Prima tehnică se calculează prin adăugarea la prima tarifară de bază a factorilor de ajustare aferenţi criteriilor de risc (vârsta asigu-ratului, capacitatea cilindrică a motorului, puterea acestuia, zona, masa vehiculului, tipul de activitate a persoanei juridice etc.).
 

×
Subiecte în articol: rca