x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Atenţie la capcanele cardurilor de cumpărături cu rate fără dobândă

Atenţie la capcanele cardurilor de cumpărături cu rate fără dobândă

de Daniela Ivan    |    15 Iun 2015   •   23:18
Atenţie la capcanele cardurilor de cumpărături cu rate fără dobândă
Sursa foto: flyfloor/Getty Images/iStockphoto

Bani înapoi pe card pentru cumpărăturile efectuate. Nouă, 12 sau 18 rate fără dobândă în anumite magazine. Sunt doar câteva dintre facilităţile importante care însoţesc acum cardurile de credit. Băncile se bat să convingă cât mai mulţi clienţi să apeleze la această formă de creditare. Ce nu spun însă bancherii este că, dacă nu plătiţi la timp, pierdeţi facilitatatea „cu rate fără dobândă” şi intraţi pe dobânzi de 25-30%.

Piaţa cardurilor de credit s-a cifrat la 1,36 miliarde lei în primul trimestru din 2015, faţă de 1,1 miliarde lei în perioada similară din 2014, conform datelor BNR. Creşterea a fost de 2,6 milioane de lei, o sumă importantă pentru sistemul bancar care are surplus de lichiditate şi caută să dea împrumuturi. Toate băncile importante oferă clienţilor carduri de credit cu diferite facilităţi şi este avantajos să-ţi renovezi casa cu produse de la retailerii din bricolaj sau să-ţi cumperi electronice şi produse IT plătind în rate, fără nicio dobândă. Unele bănci au început să implementeze acest sistem şi la supermarketuri sau să permită şi retrageri de la bancomate, iar plata să se facă în rate fără dobândă.

Acest tip de împrumuturi este foarte bun atât timp cât clienţii rambursează lunar, la data scadentă, soldul nou. Însă, prin extrasele de cont, băncile îşi îmbie clienţii să plătească o sumă minimă şi cei care sunt mai strâmtoraţi cu banii într-o lună vor plăti mai puţin. Din acest moment şi-au pierdut facilitatea de rate fără dobândă şi intră pe dobânzi de 25-30%.

Card Avantaj. Magazine partenere 10.000, bonus 0,3% din valoarea fiecărei tranzacţii, dobânda 2,33% pe lună pentru cumpărături şi banii retraşi de la bancomate, taxa de administrare 40 lei pe an.
Bonus Card. 5.500 de magazine partenere, bonus 0,3% din valoarea fiecărei tranzacţii, DAE comercianţi şi retrageri ATM 37%, penalizări la întârziere la suma minimă 36%, taxă de admi-nistrare 40 lei/an.
Piraeus Visa Exact. DAE comerci¬anţi 20,4%, retrageri ATM 25,30%, penalizări întârzieri la suma minimă 15% pe an, taxă administrare 40 lei/an.
 

×