x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Banii UE: Primul venit e şi servit

Banii UE: Primul venit e şi servit

de Daniela Ivan    |    24 Sep 2014   •   20:58
Banii UE: Primul venit e şi servit
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

România va avea un model unic în Europa în privinţa fondurilor europene, cu reguli foarte stricte şi simple, după principiul “Primul venit, primul servit”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. “Totul va fi online, iar dacă solicitantul primeşte 80 de puncte se semnează contractul de finanţare, nu stau să aştept finalizarea depunerii de proiecte, după aia să facem evaluare etc. Vom aplica principiul «Primul venit, primul servit» în cazul finanţării europene pentru următorul cadru financiar 2014-2020”, a afirmat Teodorovici.

Acordul de Parteneriat din partea României a fost aprobat de către Comisia Europeană pe 6 august, noi fiind al 11-lea stat la nivel european pentru care forul european a aprobat acest document-cadru. “Astăzi sunt doar 16 state care au aprobate acordurile de parteneriat”, a spus ministrul. Acesta a adăugat că alocarea financiară directă pentru zona privată este undeva la peste 4 miliarde de euro per total, adică tot ce înseamnă finanţări prin programul operaţional regional, capital uman, de dezvoltare rurală. Din această sumă, peste 3 miliarde vor merge către zona de IMM-uri. “Obiectivul nostru este de a lansa apeluri de finanţare pentru 2014-2020, cred că începând din octombrie, început de noiembrie”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul a explicat că în privinţa acordării fondurilor europene se doreşte combinarea programelor operaţionale de pe partea socială cu cele de pe privat, în următorul exerciţiu financiar. “Vrem să combinăm cele două programe operaţionale, respectiv cel din viitorul POSDRU, cel de capital uman, unde avem 4,2 miliarde de euro, cu cel de Competitivitate, unde avem 1,2 miliarde de euro. La fel vom finanţa şi şcolile profesionale inclusiv private, dacă piaţa o cere. În plus, trebuie să încurajăm activităţile din zona rurală pentru care se vor da puncte în plus (...) Sunt de principiul că statul trebuie să rişte şi să nu transfere riscul pe spatele companiilor private. Sunt pentru a pune cât mai puţină presiune pe umerii unui privat pentru dacă transfer riscurile acolo cresc şi costurile”, a menţionat Teodorovici.

Comisia Europeană a adoptat, la începutul lunii august a.c., Acordul de Parteneriat 2014-2020 cu România, documentul care prezintă modul în care vor fi folosite fondurile europene structurale şi de investiţii în viitoarea perioadă de programare. În perioada de programare 2014-2020, Romania beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

×