x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii BNR va lua dreptul de a atrage depozite unor bănci

BNR va lua dreptul de a atrage depozite unor bănci

de Daniela Ivan    |    01 Dec 2014   •   20:03
BNR va lua dreptul de a atrage depozite unor bănci
Sursa foto: RADU TUTA/Agerpres

Instituţiile de credit vizate nu au respectat reglementarea de a proviziona 90% din creditele acordate firmelor intrate în insolvenţă
Câteva bănci ar putea să-şi piardă începând de astăzi dreptul de a atarage depozite deoarece nu au respectat cerinţa Băncii Naţionale a României de a proviziona 90% din expunerile pe companiile aflate în insolvenţă. Decizia BNR va fi aplicată instituţiilor de credit care până pe 30 noiembrie nu au acoperit cu provizioane de până la 90% împrumuturile acordate firmelor în insolvenţă. “Dacă nu se rezolvă şi nu ne confirmă până marţi că şi-au rezolvat problema, de marţi începând li se va sista dreptul de a atrage depozite”, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Doar 5-6% din împrumuturile firmelor în insolvenţă se recuperează
Decizia băncii centrale vine în contextul în care numai 2% din firmele intrate în insolvenţă reuşesc să-şi reia activitatea, restul dau faliment, iar rata de recuperare a valorii împrumuturilor este de 5-6%.
Cinteză a spus că unele bănci au provizionat bine, şi până la 86%, în schimb, altele au provizionat creditele companiilor aflate în insolvenţă cu numai 33%. “Sincer să fiu, nici nu-mi venea să cred când am văzut cifrele astea; iniţial am crezut că nu au înţeles mesajul”, a spus şeful supravegherii din BNR. Acesta a ţinut să precizeze că băncile mari au înţeles perfect ce au de făcut şi s-au achitat bine de cerinţele de provizionare privind firmele în insolvenţă. “Primele patru bănci ca mărime din sistem nu au nicio problemă cu felul în care au înţeles să provizioneze şi să răspundă recomandărilor noastre, cu un plus pentru primele două, BCR şi BRD, care, din punctul ăsta de vedere, au mers şnur”, a declarat Cinteză.

Piaţa e saturată de active
Banca centrală consideră că acum posibilitatea băncilor de a vinde la un preţ bun un activ al unei firme aflate în insolvenţă este redusă. “Piaţa e suprasaturată de oferte de vânzare de neperformante”, a afirmat Cinteză. Acesta este motivul pentru care reprezentatntul băncii centrale nu mai acceptă ca provizioanele aferente creditelor firmelor aflate în insolvenţă să fie mai mici de 90%. Există însă şi excepţii, a spus Cinteză. Băncile pot fi exceptate de la regulă, iar un grad de acoperire mai mic va fi acceptat doar în două cazuri, şi anume dacă banca reuşeşte să facă dovada cu date istorice pe trei ani că în cazuri similare a avut un grad de recuperare mai mare de 10% sau dacă pentru firmele respective vin cu un plan de reorganizare aprobat de judecător şi acceptat de creditor. Şi în acest din urmă caz, împrumutul va fi provizionat integral dacă planul se va dovedi neviabil, a spus Cinteză.

Provizioanele constituite de bănci în procesul de curăţare a portofoliului de credite neperformante au dus la o pierdere netă a sistemului la nouă luni de 1,58 miliarde lei, dar la finele anului rezultatul negativ va depăşi 2 miliarde lei, apreciază şeful Supravegherii din BNR.

×