x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ce poţi face în 2019 cu banii economisiţi

Ce poţi face în 2019 cu banii economisiţi

de Valentin Gros    |    03 Ian 2019   •   13:30
Ce poţi face în 2019 cu banii economisiţi
Sursa foto: AndreyPopov/Getty Images/iStockphoto

Fondurile de investiţii şi titlurile de stat sunt plasamentele recomandate pentru anul 2019, iar dolarul se anunţă cea mai avantajoasă valută, potrivit experţilor intervievaţi de Jurnalul. Dobânzile la depozitele bancare urmează să se menţină în continuare sub nivelul creşterii preţurilor. Calculele trebuie făcute cu o mare doză de atenţie la aspectele de volatilitate a randamentelor.

 

Banca Naţională a României (BNR) estimează o rată a inflaţiei de 3,1% pentru anul în curs. Băncile comerciale oferă, la depozitele în lei, dobânzi de până la 2%, în rare situaţii ajungând la 2,5-3%, potrivit datelor centralizate de site-ul de specialitate Conso.ro. În aceste condiţii, 2019 se anunţă un an cu dobânzi real negative, neatractive pentru depunători. Păstrând banii la bancă, aceştia nu reuşesc să compenseze creşterea preţurilor, astfel că, practic, pierd în raport cu piaţa de bunuri şi servicii.

Opţiuni pentru 10.000 de euro

Să presupunem că am reuşit să strângem o sumă de 10.000 de euro şi ne aflăm în căutarea unei investiţii favorabile. Ce opţiuni avem?

„10.000 de euro ar fi de investit, pentru majoritatea persoanelor fizice, la fondurile de investiţii. Acestea oferă un randament cu 2-3 puncte procentuale peste inflaţie”, a afirmat analistul economic Aurelian Dochia.

„Pentru cineva mai aventuros, o variantă ar fi să direcţioneze o parte din suma economisită către Bursa de Valori, care oferă randamente mai bune, dar Bursa este volatilă şi poate oferi surprize. E posibil să crească în primele luni ale anului, după care, spre sfârşitul intervalului, să scadă”, a arătat Dochia.

În opinia acestuia, o altă oportunitate, destinată persoanelor „cu mai puţin gust de risc”, o reprezintă titlurile de stat, investiţiile în aceste instrumente putând fi făcute în mod direct sau prin intermediul fondurilor mutuale.

„Titlurile de stat au mai multe avantaje – oferă randamente mai mari decât dobânzile băncilor, sunt sigure, nu există riscuri şi, totdată, beneficiază de scutire de impozit”, a explicat Aurelian Dochia.

El anticipează că anul acesta vor fi mai multe emisiuni, la dobânzi atractive. „Au început să se uite peste 5%, ceea ce reprezintă un câştig evident în termeni real pozitivi”, a spus analistul economic.

Prudenţa, principiul de bază

Nu numai în ţara noastră dobânzile la depozite nu se ridică peste creşterea preţurilor.

„Ratele de dobândă la depozitele bancare sunt real negative, în România, ca şi în Zona Euro de altfel, şi nu văd să se corecteze această situaţie în cursul lui 2019”, ne-a declarat Adrian Codirlaşu, preşedintele organizaţiei de analişti financiari CFA România.

Acesta crede că „pentru investitori, principiul trebuie să fie prudenţa”, în condiţiile în care „ne putem aştepta la o recesiune pe plan global, respectiv în UE, dar şi în SUA, care îşi încheie cel mai lung ciclu de creşteri din istorie”.

De asemenea, Codirlaşu ia în considerare posibilitatea că anul acesta „România ar putea avea o recesiune tehnică – două trimestre consecutive de scădere economică”.

 

„Datele privind inflaţia nu au fost totdeauna în conformitate cu estimările BNR, deci un risc există şi aici. Nu trebuie neapărat să ne facem calculele luând aceste anticipări ca literă de lege”, Aurelian Dochia, analist economic

 

„Economiile trebuie ţinute pe cash, în valutele cu grad redus de risc, sau de asemenea, în clasele de active cele mai puţin riscante. Probabil dobânzile cele mai mari vor fi pe dolar”, Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România

 

Randament de 5% la „Centenar”

Cea mai mare dobândă din piaţă a fost acordată, în cursul lui 2018, la titlurile de stat „Centenar” – 5% pe an pentru un plasament pe 5 ani, instrumentele fiind netransmisibile, nevandabile şi netranzacţionabile. Emisiunea a fost lansată de Ministerul Finanţelor publice în perioada 15 iunie - 5 iulie 2018.

 

Euro, către 4,7427 lei

Peste 83% dintre participanţii la studiul Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.

Provocarea anului 2019 va fi aceea de a găsi plasamentele potrivite, care să ne ofere randamente mai mari decât rata inflaţiei

×