x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Spania a devenit a cincea destinatie a investiţiilor chineze

Spania a devenit a cincea destinatie a investiţiilor chineze

16 Iul 2018   •   11:21
Spania a devenit a cincea destinatie a investiţiilor chineze

Investiţiile Chinei în Spania au crescut cu 311% în primul semestru al acestui an, ajungând la 1,002 miliarde euro, Spania devenind astfel a cincea destinaţie europeană favorită a gigantului asiatic. 

 

Conform raportului Baker McKenzie, Spania ocupă locul cinci în topul destinaţiilor investiţiilor chineze în UE, după Suedia (3,045 miliarde euro), Marea Britanie (1,399 miliarde), Germania (1,291 miliarde) şi Franţa (1,234 miliarde euro). Creşterea investiţiilor în Spania este legată de o îmbunătăţire a poziţiei investiţionale a Chinei în Europa, în detrimentul realizării de investiţii în SUA, unde acestea au scăzut la 1,711 miliarde euro în primul semestru al anului. 

China a înregistrat cel mai mare nivel de investiţii în SUA în al doilea semestru din 2016, când acestea s-au ridicat la 23,958 miliarde euro, cifră care a fost redusă la 20,536 miliarde euro în primul semestru din 2017 şi la 5,134 miliarde dolari (6 miliarde euro) în partea a doua a anului trecut. 

Raportul semnalează că măsurile retaliatorii, atât chineze cât şi nordamericane, au fost principala cauză a scăderii iar Maite Diez, partener la Baker McKenzie, a menţionat că "nu este surprinzător faptul că tensiunile comerciale actuale şi creşterea taxelor vamale au determinat oamenii de afaceri chinezi să renunţe la investiţii în SUA şi să anuleze proiecte". 

Această situaţie a fost benefică în ceea ce priveşte investiţiile gigantului asiatic în Europa, acestea totalizând 17,113 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2018. 

"Companiile chineze sunt conştiente că activele europene sunt atractive, au calitate şi prezenţa pe pieţele europene aduce plus valoare companiilor chineze ce vor să-şi dezvolte orizontul investiţional în afara ţării", a precizat Diez, care a subliniat că sectoarele prioritare pentru investitorii din China au fost cel sanitar, auto, biotehnologiile etc. AGERPRES

×