x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii China, important cumparator de terenuri agricole în străinătate

China, important cumparator de terenuri agricole în străinătate

23 Feb 2018   •   12:06
China, important cumparator de terenuri agricole în străinătate

Cu o populaţie numeroasă, o suprafaţa arabila limitată şi un consum în creştere de carne, China şi-a înmulţit achiziţiile de terenuri agricole în străinătate, iar în prezent este interesată de grâul francez.

 

China deţine o cincime din populaţia mondială, mai puţin de 10% din terenurile arabile, o poluare endemică si un exces de îngrăşăminte. Elemente care, combinate cu urbanizarea şi schimbarile climatice, au contribuit şi mai mult la reducerea suprafeţelor agricole şi a productivităţii lor. În plus, apariţia unei clase mijlocii care stimulează consumul de carne reprezintă o modificare alimentară majoră care obligă China să importe mai multă soia şi porumb pentru hrana animalelor.

În acest context, investiţiile chineze în agricultura din străinătate au explodat. Incluzând şi activităţile în sectorul construcţiilor agricole, aceste investiţii se ridică la cel puţin 94 miliarde de dolari după 2010, din care aproape jumătate numai în ultimii doi ani, potrivit datelor furnizate de două asociaţii americane - American Enterprise Institute şi Heritage Foundation.

Însă, în cazul în care unele ţări interzic achiziţionarea de terenuri de către investitorii străini, numeroase alte state sunt vizate de China, în special în Asia de sud-est, în America Latină sau Africa, susţine Land Matrix, o bază de date independentă. Câmpuri de cereale sau soia, culturi de fructe sau crescătorii de animale în Argentina, Chile, Brazilia, Mozambic Nigeria, Zimbabwe, Cambodgia sau Laos, activităţile companiilor chineze, de stat sau private, se întind pe tot globul.

Începând din 2012 cercetătorii au numărat proiecte chineze care acoperă o suprafaţă de nouă milioane de hectare în ţările în curs de dezvoltare. Însă, de câţiva ani, atenţia Chinei pare să se fi îndreptat spre Australia, SUA şi Europa.

În Australia, China a preluat cel mai mare ranch din lume, cumpărat de promotorul imobiliar Shanghai CRED asociat cu un grup din Australia. Ferma S. Kidman & Co deţine 185.000 de capete de vită şi controlează 2,5% din terenurile agricole din Australia. Aceasta după ce, în 2012, autorităţile australiene au aprobat preluarea celei mai mare ferme de bumbac de grupul chinez Shandong Ruyi.

În paralel, marile companii agroalimentare chineze Bright Food, Yili şi Pengxin au cumpărat mai multe zeci de ferme de vaci cu lapte şi fabrici de procesare din Noua Zeelandă. În 2013, informaţiile potrivit cărora Ucraina, un important producător de grâu, va închiria o suprafaţă de trei milioane de hectare unui grup chinez au generat o polemică aprinsă, pentru ca ulterior să fie dezminţite de oficialii ucraineni.

În domeniul cărnii, cel mai mare producător american de hot dog, Smithfield Foods, a fost cumpărat de grupul chinez Shuanghui, care a dobândit astfel acces la terenurile agricole din SUA. În Franţa, ţară în care miliardarii chinezi au achiziţionat numeroase podgorii celebre, anumite achiziţii se petrec sub radarul autorităţilor care au aflat cu întârziere preluarea de către o companie chineză a unei suprafeţe de 1.700 de hectare de terenuri cerealiere în regiunea Berry din centrul Franţei.

×