x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Cinci investitori interesați de realizarea autostrăzii Ploiești-Brașov în parteneriat public-privat

Cinci investitori interesați de realizarea autostrăzii Ploiești-Brașov în parteneriat public-privat

17 Dec 2018   •   19:30
Cinci investitori interesați de realizarea autostrăzii Ploiești-Brașov în parteneriat public-privat

 Cinci investitori au depus oferte pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat pentru realizarea autostrăzii Ploieşti - Braşov, până luni, 17 decembrie, ultima zi de depunere a cererii de participare, a informat Guvernul printr-un comunicat de presă, transmite Agerpres.

Potrivit comunicatului, "ofertele pentru primul contract strategic de parteneriat public-privat din România depuse la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză sunt analizate de către o comisie de evaluare, care include şi experţi cooptaţi, reprezentanţi ai partenerului public".

Ofertele au fost deschise în prezenţa investitorilor privaţi care au depus solicitarea de participare la acest proiect, se precizează în comunicat.

Sursa citată menţionează că, în continuare, procedura legală prevede următoarele acţiuni: comunicarea, în aproximativ cinci zile, a candidaţilor selectaţi în vederea depunerii ofertei tehnice şi financiare; depunerea ofertelor detaliate în termen de 60 de zile de la comunicarea acceptării; negocierea competitivă a clauzelor contractului de parteneriat public-privat; desemnarea partenerului privat câştigător şi a variantei de contract de parteneriat public-privat ce va fi supus aprobării Guvernului; semnarea contractului de parteneriat public-privat aprobat de Guvern; constituirea societăţii de proiect de către CNAIR şi partenerul privat.

"În conformitate cu prevederile OUG 39/2018 privind parteneriatul public-privat şi ale HG 667/2018 prin care s-a aprobat Studiul de fundamentare pentru acest obiectiv strategic de investiţie, proiectarea şi construcţia autostrăzii Ploieşti - Braşov se va realiza prin parteneriat public-privat instituţional, respectiv printr-o societate de proiect ce va avea ca acţionari partenerul public, respectiv CNAIR, şi un partener privat, desemnat în urma procedurii de achiziţie publică, prin negociere competitivă, procedură care începe practic de astăzi. Autostrada Ploieşti - Braşov prevede o durată de proiectare, execuţie şi operare de 24 de ani. În cadrul proiectului este inclusă şi operarea tronsonului de Autostradă Bucureşti - Ploieşti, încă de la semnarea contractului de atribuire. Valoarea estimată pentru acest contract este de 1,36 miliarde euro. Contractul prevede, de asemenea, plăţi anuale din fonduri publice care să asigure recuperarea investiţiei de către partenerul privat", precizează sursa citată.

Conform Executivului, "înscrierea pentru acest prim proiect arată că este apreciat de investitori demersul Guvernului de a îmbunătăţi cadrul legal şi de a aproba realizarea în parteneriat public-privat a 21 de proiecte strategice de investiţii". 

×